Fiskālās disciplīnas padome patlaban nevar atbalstīt fiskālo ietvaru 2018. un tālākajiem gadiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Fiskālās disciplīnas padome (FDP) patlaban nevar atbalstīt fiskālo ietvaru 2018. un tālākajiem gadiem, pavēstīja padomē.

FDP ir analizējusi līdz šim būtiskākos notikumus un lēmumus, kas iekļaujas Latvijas stabilitātes programmā 2017. līdz 2020.gadam. Izvērtēti lēmumi attiecībā uz nodokļu politiku, bezdarba mazināšanu un veselības aprūpi. Padome ir saskaņojusi budžeta pamatā sagatavoto makroekonomisko ietvaru un galvenos fiskālo nosacījumu jautājumus, tomēr padomei ir bažas par izdevumu apmēra straujāku pieaugumu, salīdzinot ar potenciālo ekonomikas izaugsmi.

Viens no mērķiem, kas izvirzīts Māra Kučinska (ZZS) Ministru kabineta deklarācijā, ir nodokļu ieņēmumu sasniegšana 33% apmērā iekšzemes kopprodukta (IKP). «Dati liecina, ka līdz šim minētais līmenis nav sasniegts un pagaidām vēl nav konkrētu plānu tā sasniegšanai (tas svārstās aptuveni 28-29% pēdējos gados), turklāt ierosinātie nodokļu sistēmas reformu pasākumi samazinās vairākas nozīmīgas ieņēmumu plūsmas. Līdz ar to būtu nepieciešami pamatoti pasākumi un piesardzīgi aprēķini, kas parādītu, kā tieši tiks sasniegta iecerētā nodokļu un IKP attiecība. Būtisks līdzeklis iecerētās attiecības sasniegšanā ir ēnu ekonomikas mazināšana,» skaidroja FDP.

Pēc tajā paustā, attiecībā uz mēģinājumiem motivēt cilvēkus pievienoties formālajam darba tirgum aplēses tomēr liecina, ka ierosinātās reformas minimāli veicinās ienākumu nevienlīdzības mazināšanu. Piedāvātajiem pasākumiem ir potenciāls veicināt pašreizējo bezdarbnieku iesaistīšanos darba tirgū, tādējādi samazinot speciālā budžeta izdevumus. Savukārt zemāks valdības ieņēmumu līmenis ierobežos valdības spēju nodrošināt publiskos pakalpojumus un mazināt nabadzību. Iedzīvotāji ar zemākiem ienākumiem no nodokļu reformas iegūs ļoti maz.

Vienlaikus veselības aprūpes nozarē reformu plānos jāizvirza konkrēti mērķi un tie jāpamato ar konkrētiem rezultatīvajiem rādītājiem, jāparedz efektīvāks pieejamo resursu pielietojums. Reformu plānos jāparedz padziļināta izdevumu pārskatīšana, kas dotu ietaupījumu, kuru varētu novirzīt prioritātēm.

FDP norādīja - kopumā ekonomika attīstītībā pastiprinās optimisms. Padome uzskata, ka makroekonomiskās attīstības perspektīvas šobrīd ir pozitīvas: ārējā vide pamatā ir izaugsmi atbalstoša, recesija būvniecības un investīciju sektoros ir pierimusi, inflācija uzrāda kāpumu. Vajadzētu uzlabot ekonomisko risku analīzi, lai precīzāk novērtētu to ietekmi uz attīstības un fiskālajiem parametriem.

«Padome pašlaik nevar atbalstīt fiskālo ietvaru 2018. un tālākajiem gadiem. FDP uzskata papildu finansējumu veselības aprūpes paplašināšanai uz budžeta deficīta rēķina par nepietiekami pamatotu. Labāka, ilgtermiņa ietekmes analīze ir nepieciešama arī nodokļu reformai, it īpaši attiecībā uz nodokļu iekasējamību pret IKP un valsts parāda līmeni. Padome arī uzskata par nepieciešamu turpināt darbu ar Finanšu ministriju attiecībā uz fiskālo skaitlisko nosacījumu pamatotību, it īpaši, lai nepieļautu straujāku budžeta izdevumu pieaugumu, salīdzinot ar ekonomiskā potenciāla pieaugumu,» klāstīja FDP priekšsēdētājs Jānis Platais.

FDP ir neatkarīga koleģiāla institūcija, kas izveidota ar mērķi nodrošināt fiskālās disciplīnas nosacījumu ievērošanas uzraudzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu