PVD: Lielo cūkkopības saimniecību skaits Āfrikas cūku mēra dēļ Latvijā nesamazinās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielo cūkkopības saimniecību skaits Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ Latvijā pēdējos gados nav samazinājies, aģentūrai LETA teica PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga.

«Vienīgā lielā cūkkopības saimniecība, kas ĀCM dēļ paši izlēma pārtraukt darbību, bija «Cirmas bekons«. Šis uzņēmums 2015.gadā pārtrauca darbību un pārstrukturizējās uz tītaru audzēšanu un tagad audzē tītarus. Bet neviena cita no lielajām cūku fermām šādu lēmumu nav pieņēmusi, visas investē attīstībā,» sacīja Lamberga.

Viņa atzīmēja, ka arī cūkkopības uzņēmums SIA «Ancers», kura apsaimniekotajā Krimuldas novada fermā «Rukas» un Salaspils novada fermā «Bunčos» šogad uzliesmoja ĀCM, aktīvi sadarbojas ar PVD biodrošības pilnveidē un izrādījis gatavību atsākt darbību. «Ar «Anceru» mums notiek ļoti cieša sadarbība. Ik dienu ar viņiem komunicējam,» sacīja Lamberga, piebilstot, ka cūku ganāmpulka atjaunošana saimniecībai prasīs ilgāku laiku, bet «Ancers» dara visu iespējamo, lai nākotnē varētu atsākt darbību.

PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore atzina, ka saimniecībai bija nepilnības biodrošībā. Cūkkopības saimniecībā bija augsta darbinieku mainība un, iespējams, uzņēmums nevarēja izsekot līdzi tam, vai katram jaunajam darbiniekiem ir 100% izpratne par biodrošības prasību ievērošanu un spēja novērst visus potenciālos biodrošības riskus.

Viņa atgādināja, ka PVD ikdienā cūkkopības saimniecībās pārbauda, vai ir radīta biodrošības sistēma. Taču katra uzņēmuma pārziņā ir sekot līdzi tās nodrošināšanai ikdienā, tostarp sanitārās caurlaides ievēršanai, kas izslēdz iespējas nepiederošiem iekļūt dzīvnieku turēšanas vietās. «Katram uzņēmumam pašam ir jāseko līdzi biodrošības prasību ievērošanai. Neviena kontroles iestāde no malas viņa vietā to nevar nodrošināt,» uzsvēra Lamberga. Pēc viņas teiktā, efektīvākais veids ir nodrošināt neapejamu sanitāro caurlaidi, paredzot iekšējos kontroles mehānismus.

Jau vēstīts, ka ĀCM šogad 13.janvārī skāra «Ancers» fermu «Rukas» Krimuldas novadā, kur nedēļas laikā likvidētas 5023 cūkas. Savukārt 7.februārī sērga uzliesmoja otrajā fermā Salaspils novada «Bunčos», kur likvidēts vairāk nekā 8500 cūku liels ganāmpulks.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu