Uzņēmēji izjūt arvien pieaugošas grūtības kvalificētu darbinieku piesaistē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijā uzņēmēji izjūt arvien pieaugošas grūtības kvalificētu darbinieku piesaistē, pavēstīja bankas «Citadele» ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece, atsaucoties uz jaunākā «Citadele Index» pētījuma datiem.

Viņa norādīja, ka pētījumā 66% uzņēmēju novērtējuši darbaspēka pieejamību kā sliktu vai ļoti sliktu, kamēr 1,5% aptaujāto to atzinuši par ļoti labu, bet gandrīz 24% - par labu. Uzņēmumu vērtējums par viņiem nepieciešamā darbaspēka pieejamību ir pasliktinājies visa 2016.gada garumā, sasniedzot rekordzemu atzīmi.

Bankas «Citadele» ekonomists Mārtiņš Āboliņš šos rezultātus skaidroja ar iedzīvotāju emigrāciju uz citām Eiropas Savienības valstīm. «Šobrīd gan Latvijā, gan Baltijas valstīs darba tirgū ienāk tā saucamā «demogrāfiskās bedres paaudze» - 90.-tajos dzimušie. Tas nozīmē, ka tuvāko 10 gadu laikā potenciālo darbinieku kopfonds, salīdzinot ar tagadējo, būtiski saruks - un līdz ar to arī darba devēju iespējas izvēlēties sev piemērotu darbaspēku. Tādēļ, jo īpaši svarīgi ir radīt apstākļus, lai jaunieši un darbspējas vecuma iedzīvotāji neaizbrauc peļņā citviet un apgūst eksaktās zinības, jo jau šobrīd tieši šo zinību pārstāvētās nozarēs trūkst darbinieku,» viņš teica.

Bankā arī norādīja, ka Latvijā bezdarba līmeņa dati jau vairākus gadus rāda noturīgu tendenci - bez darba paliek cilvēki ar zemāku izglītību, savukārt kvalificētu darbinieku pastāvīgi trūkst. Piemēram, Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) dati liecina, ka 2016.gada beigās darba devēji Latvijā bijuši 5323 kvalificētu darbinieku meklējumos. Sevišķi liels iztrūkums jūtams kvalificētu ražošanas darbinieku, inženieru ziņā. Savukārt brīvo darba vietu skaits vienkāršās profesijās, pie kurām NVA pieskaita apkopējus, šoferus, pārdevējus, zemāk kvalificētos ražošanas darbiniekus un citus, bija aptuveni trīs reizes zemāks - 1617.

«Citadele Index» ir pētījums, kuru banka «Citadele» veic kopš 2004.gada. Katru ceturksni pētījuma ietvaros iek aptaujāti 750 uzņēmumu īpašnieki un to vadītāji. Uzņēmēju aptauju un datu apkopojumu nodrošina SKDS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu