ĀM aicina Baltkrieviju atrisināt problēmas, kas kavē savstarpējo tirdzniecību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvija vēlas palielināt savu preču eksportu uz Baltkrieviju, tāpēc Baltkrievijai vajadzētu atrisināt problēmas, kas kavē abu valstu savstarpējo tirdzniecību, šodien Latvijas un Baltkrievijas ārlietu ministriju kārtējo politisko konsultāciju laikā sacīja Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs.

Kā informēja ĀM, tikšanās laikā gan Pildegovičs, gan Baltkrievijas ārlietu ministra vietnieks Oļegs Kravčenks pozitīvi novērtēja dinamiku investīciju jomā un apliecināja ieinteresētību paplašināt sadarbību transporta un tranzīta nozarē, arī trīspusējā Latvijas-Baltkrievijas-Ķīnas formātā.

Pildegovičs uzsvēra, ka situācijai demokrātijas un cilvēktiesību jomā joprojām ir izšķiroša nozīme Eiropas Savienības (ES) un Baltkrievijas attiecību veidošanā. Viņš aicināja arī turpmāk stiprināt demokrātijas un cilvēktiesību normas, tostarp respektējot pulcēšanās un izteiksmes brīvības, nosakot moratoriju nāvessodam, kā arī veicot vēlēšanu likumdošanas reformu.

Tāpat Pildegovičs novērtēja uzsākto dialogu drošības politikas jomā un izteica Latvijas puses gatavību to turpināt. Puses arī pauda gandarījumu par ciešo un koleģiālo sadarbību robežu kontroles un pārvaldības jautājumos, kas mums kā kaimiņvalstīm ir ļoti svarīga, lai risinātu šodienas migrācijas izaicinājumus.

Vienlaikus viņš aicināja Baltkrieviju aktīvāk sadarboties vides aizsardzības jomā, tostarp turpināt Latvijas-Baltkrievijas līguma kodoldrošības jomā saskaņošanu un uzsākt sarunas par divpusējo vienošanos par Daugavas baseina aizsardzību.

Valsts sekretārs apliecināja Latvijas intereses turpināt sadarbību Eiropas kaimiņu politikas Latvijas-Lietuvas-Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmā, tādējādi stiprinot iedzīvotāju savstarpējos kontaktus, kā arī veicinot pierobežas reģionu sociālekonomisko attīstību.

Sarunā puses apstiprināja, ka sadarbība Austrumu partnerības formātā ir jāturpina, jo tas ir partnervalstu drošības, noturības un modernizācijas instruments.

1992.gada 7.aprīlī tika parakstīts protokols par diplomātisko attiecību nodibināšanu starp Latviju un Baltkrieviju, tādēļ konsultācijas vienlaikus iezīmēja 25.gadadienu kopš diplomātisko attiecību aizsākuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu