VID pastiprina drošību piekļūšanai uzņēmumu datiem EDS

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Saistībā ar iespējamu noziedzīgu nodarījumu, kad kāda persona viltojusi astoņu firmu valdes locekļu parakstus, lai piekļūtu uzņēmumu datiem, Valsts ieņēmumu dienests (VID) no šodienas, 10.aprīļa, ir ieviesis pastiprinātus drošības pasākumus. Jaunas EDS lietotāju tiesības netiks piešķirtas līdz brīdim, kamēr uzņēmuma amatpersona nebūs EDS tās akceptējusi.

Turpmāk, lai iegūtu uzņēmuma elektroniskās deklarēšanās sistēmas (EDS) tiesības, VID EDS sistēmā nosūtīs lūgumu uzņēmuma amatpersonai apstiprināt šīs tiesības. Izņēmums būs gadījums, ja klātienē ieradīsies uzņēmuma amatpersona, kas drīkst vienpersoniski pārstāvēt uzņēmumu.

Lai pilnībā izvairītos no šādiem noziedzīgiem nodarījumiem, VID aicina likumdošanā iestrādāt konkrētus juridiskus risinājums. Pirmkārt, juridisku personu saziņai ar valsti ir jānosaka par pienākumu izmantot elektronisko vidi (kā EDS) vai parakstīt dokumentus ar drošu elektronisko parakstu. Otrkārt, vēršoties iestādē klātienē ar dokumentiem papīra formā, to atļaut iesniegt vienīgi uzņēmuma amatpersonai.

Tā kā minētā situācija iespējama ne tikai VID, bet arī citās valsts iestādēs, tad risinājums ir jāmeklē visām valsts pārvaldes iestādēm kopīgi,

vienlaikus rodot izmaiņas, kas vismazāk ierobežos privātpersonu intereses saziņā ar valsti, norādīja VID.

Februārī no VID nozagta informācija par astoņiem ar hidraulikas iekārtām strādājošiem uzņēmumiem, krāpniekiem viltojot šo firmu valdes locekļu parakstus. Krāpnieki ar neīstiem iesniegumiem devušies uz VID, kurš dokumentu īstumu nav pārbaudījis un krāpniekiem atļāvis piekļūt pie uzņēmumu datiem.

Krāpnieki izmantojuši EDS, kur glabājas visa ar uzņēmumiem saistītā sensitīvā informācija - uzņēmuma peļņa, klienti un partneri. Viena no astoņām firmām, kuru dati nelikumīgi iegūti, ir «Hidronex». Tās valdes loceklis Aigars Kraģis pēc brīvdienām pirmdien ieradies darbā un atvēris e-pastu, kurā bijusi vēstule no VID. Vēstulē paziņots, ka dienests atļāvis viņa firmas EDS sistēmā iekļūt absolūti svešam cilvēkam.

«Šī gada 17. februārī tika saņemts paziņojums no EDS sistēmas, ka ir piešķirtas pilnas tiesības rīkoties šajā sistēmā Aleksandram Antonovam. Mēs nekavējoties bloķējām pieeju šai personai. Bet, aizbraucot uz VID noskaidrot, kādēļ tas ir tā noticis, mēs noskaidrojām, ka uz viltotas pilnvaras pamata, kas tika iesniegta VID centrālajā pārvaldē, šai personai piešķirtas visas tiesības piekļūt mūsu uzņēmuma datiem,» raidījumam stāstījis firmas Kraģis.

Viņš sazvanījies ar citu hidraulikas iekārtu firmu tirgotājiem Līvānos, Saldū, Ventspilī, Rēzeknē un Gulbenē. Uzņēmēji secinājuši, ka visi piedzīvojuši identisku krāpnieku uzbrukumu, jo Antonovs VID iesniedzis astoņas viltotas it kā šo firmu valdes locekļu parakstītas pilnvaras, piekļuvis firmu datiem VID EDS sistēmā un šo informāciju nozadzis. Starp astoņām cietušajām firmām ir arī SIA «Drussa», «LARK-4», SIA «Hydraulik Bauteile Baltic».

Visas firmas rakstījušas iesniegumus policijai. «Hidronex» lieta nonākusi Rīgas Kurzemes rajona nodaļā, bet pārējās - reģionos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu