Lauksaimnieki: Graudaugi kopumā pārziemojuši labāk nekā pērn; vietām sākusies vasarāju sēja

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Graudaugi šogad kopumā Latvijā pārziemojuši labāk nekā pērn un ar vasarājiem nāksies pārsēt mazāk nekā 10% iesēto platību, pastāstīja aptaujātie graudkopji.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrības «Latraps» valdes priekšsēdētājs Edgars Ruža aģentūrai LETA pastāstīja, ka graudaugi šogad kopumā pārziemojuši samērā labi un ar vasarājiem būs jāpārsēj ne vairāk kā 10% ziemāju sējumu platību. Sevišķi labi sējumi pārziemojuši Kurzemē un Zemgalē. «Zemgalē ziemāji ik dienu izskatās arvien labāk. Ir daži lauki Zaļenieku pusē, kur bija sarežģīti sējas apstākļi un klājies bēdīgāk, tāpēc daļa būs jāpārsēj. Taču kopumā sējumi ir labi pārziemojuši un attīstītās,» pauda Ruža.

Pēc viņa teiktā, sējumi nav pārziemojuši vietās, kur bija sarežģīti sējas apstākļi un ļoti slapjš, kamdēļ atsevišķi rapšu un kviešu lauki rudenī slikti dīga un nav pārziemojuši. Taču kopumā graudaugu sējumu situācija ir daudz labāka nekā šķita marta pirmajā pusē. «Šobrīd sējumi saņemas un tie lauki, kuri martā šķita švaki, ir atkopušies. Kopumā situācija nav slikta,» sacīja «Latraps» valdes priekšsēdētājs, piebilstot, ka šogad sējumi kopumā Latvijā pārziemojuši krietni labāk nekā pērn. Arī patlaban laika apstākļi ir sējumu attīstībai ļoti labi - ir samērā silts, bet nav pārlieku karsts. Arī neliels sals vietām naktīs, nav problēma. Patlaban ir labi apstākļi graudaugu cerošanai.

Viņš arī pastāstīja, ka vairums lauksaimnieku Zemgalē varētu būt pabeiguši mēslošanas pirmo kārtu. Savukārt Vidzemē Latgalē, kur ir mitrāks, saimnieki izlases kārtībā izvēlas, kurus laukus mēslot. Daļa jau ir sākusi vasarāju sējas darbus, bet daļa nogaida. Ruža pastāstīja, ka Latvijā jau ir sākusies pupu sēja, jo šī kultūra ir izturīgāka pret aukstumu. Vietām sēj arī vasarājus. Masveida sējas darbi varētu sākties pavisam drīz, ja nekļūs būtiski vēsāks un saglabāsies pašreizējās gaisa temperatūras.

Biedrības «Zemnieku saeima» valdes loceklis Arnis Burmistris aģentūrai LETA pastāstīja, ka vasarāju sējas darbi vietām jau ir sākušies. «Zemnieki jau šobrīd apstrādā augsni un gatavo to sējas darbiem. Daļa jau ir iesējusi lauku pupas, bet vietām tiek sēti arī vasaras kvieši,» sacīja Burmistris. Kā ierasts, mazliet ātrāk sējas darbi sākas Zemgalē un Kurzemes pusē, kur pavasaris iestājas mazliet agrāk. Savukārt Vidzemē un Latgales pusē vasarāju darbi vēl nav sākušies. Patlaban lauksaimnieki intensīvi apstrādā augsni. Ja laika apstākļi ļaus, sējas darbi intensīvi sāksies arī citviet Latvijā.

Burmistris teica, ka Zemgalē un Kurzemē ziemāju sējumi šo ziemu ir labi aizvadījuši un gandrīz visi lauki ir pārziemojuši. «Zemgalē un Kurzemē lauki izskatās labi, visi ir zaļi. Siltais laiks strauji veicina ziemāju kultūru stiepšanos augumā. Domāju, pirmie papildmēslošanas darbi jau veikti visās saimniecībās. Šobrīd jāsāk domāt par pārējo pavasara darbu veikšanu lauku uzturēšanai,» teica «Zemnieku saeima» valdes loceklis. Mazliet sarežģītākā situācija varētu būt lauki Latgales un Vidzemes pusē, kur neliela daļa vēlāk sēto lauku varētu būt cietuši ziemas kailsalā. Tas saistīts ar to, ka šajos reģionos atsevišķos periodos bija zemāka gaisa temperatūra un nebija sniega.

«Zemnieku saeimas» valdes loceklis norādīja, ka arī turpmākajās nedēļās sinoptiķi nesola zemas temperatūras, līdz ar to nav bažu, ka laikapstākļi varētu apdraudēt sējumus. Situācija ir pozitīva, aktīvi norit mēslošanas darbi, augsnes apstrāde un gatavošanās sējai. Ņemot vērā, ka visā Latvijā ziemāju sējumi ir samērā labi pārziemojuši, pastāv cerība uz augstu graudaugu kopražu.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības ekspertu prognozēm pēc sējumu apsekošanas, graudaugu ziemāju sējumi visā Latvijā izskatās pietiekami cerīgi un agrais pavasaris tiem paver iespējas, kas ļautu cerēt uz labām ražām.

LLKC augkopības eksperti aprīļa sākumā secinājuši, ka ļoti labi ziemāji pārziemojuši Liepājas pusē, kur sākusies ziemāju papildmēslošana un virkne saimniecību to jau pat pabeigušas. Lai gan Vidzemē apsalušas augu virszemes daļas un lauki aprīļa sākumā neizskatījās pārlieku pievilcīgi, kopumā ziemāji, tostarp ziemas rapsis, ir pārziemojuši labi. Latgalē rapša lauku stāvoklis ir atšķirīgs, jo vietām barības vielu trūkuma dēļ rapsis nedaudz mainījis krāsu. Taču kopumā Krāslavas apkaimē pārziemojuši 95% rapšu un graudaugu sējumu. Apmierinoša situācija uz laukiem ir arī Preiļu pusē, kur augu veģetācija atsākusies pilnībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu