Banku analītiķi martā Latvijā gada inflāciju prognozē 2,9-3,3% apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Postimees/LETA

Latvijā patēriņa cenas šogad martā salīdzinājumā ar pagājušā gada martu varētu būt augušas par 2,9-3,3%, prognozēja banku analītiķi.

Tostarp «Swedbank» jaunākā ekonomiste Linda Vildava aģentūrai LETA sacīja, ka patēriņa cenas 2017.gada martā salīdzinājumā ar februāri varētu būt augušas par apmēram 0,4%, kas nozīmē, ka gada laikā - šogad martā salīdzinājumā ar pagājušā gada martu - patēriņa cenas palielinājušās par 2,9%.

«Lielākais pozitīvais devums mēneša pārmaiņās, visticamāk, būs sezonālajam cenu kāpumam apģērbam un apaviem, kā arī dārzeņu cenām sliktās ražas iespaidā Eiropā. Neliels cenu pieaugums varētu būt arī alkoholisko dzērienu cenām akcīzes nodokļa likmju paaugstināšanas rezultātā. Savukārt naftas cenas samazinājums, visdrīzāk, atspoguļosies nelielā degvielas cenu sarukumā,» skaidroja Vildava.

Savukārt «SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis aģentūrai LETA prognozēja, ka martā salīdzinājumā ar februāri patēriņa cenas Latvijā varētu būt augušas par 0,6-0,7%, kas nozīmē, ka gada inflācija sasniegusi 3,2-3,3%.

«Martā inflācijā izteikti atspoguļosies sezonālie faktori. Jūtamākais cenu kāpums uzrādīsies pārtikā un apģērbos un apavos. Siltumenerģijas cena saglabājās nemainīga, bet degvielas cenas nedaudz atkāpās no sasniegtajiem līmeņiem. Pārējās grupās sagaidāmas minimālas svārstības,» minēja Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām martā paziņos pirmdien, 10.aprīlī.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka šogad februārī salīdzinājumā ar janvāri patēriņa cenas Latvijā pieauga par 0,4%, bet gada laikā - šogad februārī salīdzinājumā ar 2016.gada februāri - inflācija sasniedza 3,3%. Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, februārī pieauga par 0,7%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu