«Deutsche Bank» nolēmusi pārtraukt Latvijas bankām nodrošināt ASV dolāru maksājumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Vācijas banka «Deutsche Bank», kas nodrošina ASV dolāru maksājumu veikšanu vairākām Latvijas bankām, nolēmusi pārtraukt korespondējošās attiecības ar bankām Latvijā.

Jau pērn «Deutsche Bank» sašaurināja darbību Latvijā un pārtrauca sadarbību ar vairākām Latvijas bankām, kuru biznesa modelī nozīmīgs īpatsvars ir ārvalstu klientu apkalpošanai. Tagad «Deutsche Bank» nolēmusi pilnībā izbeigt sadarbību ar bankām Latvijā.

«Deutsche Bank» aģentūrai LETA nesniedza nekādus komentārus par saviem darbības plāniem Latvijā. Savukārt Latvijas komercbanku pārstāvji uzsvēra, ka «Deutsche Bank» lēmums to darbību neietekmēs, un skaidroja, ka šis Vācijas bankas lēmums varētu būt saistīts ar pašas «Deutsche Bank» biznesa stratēģijas izmaiņām.

«SEB bankas» vadītāja Ieva Tetere atzina, ka «Deutsche Bank» lēmums pārtraukt Latvijas bankām nodrošināt ASV dolāru maksājumus savā ziņā ir vērtējums kopējai Latvijas finanšu sektora darbībai, tā ilgtspējai un industrijas biznesa standartu atbilstībai. «Pēdējo gadu notikumi finanšu sektorā Latvijā vairāk ir sašķobījuši kopējo reputāciju, nekā stiprinājuši. Tai pat laikā - lēmums nenodrošināt ASV dolāru maksājumus pilnīgi visiem tirgus dalībniekiem, visticamāk, ir saistīts arī ar pašas «Deutsche Bank» attīstības un darbības plāniem. Būtiski, ka finanšu sektorā šobrīd notiek jau ilgstoši nepieciešamās pārmaiņas, kuras, manā skatījumā, tikai stiprinās kopējo finanšu sektora reputāciju,» skaidroja Tetere.

Bankas vadītāja vērsa uzmanību, ka «SEB banka» Latvijā jau līdz šim ir izmantojusi vairāku korespondējošo banku pakalpojumus ASV dolāru maksājumiem, līdz ar to šis lēmums bija vairāk vēstījums tam, ka Latvijas finanšu tirgum kopumā jāturpina sāktais darbs pie darbības atbilstības normu ieviešanas ikdienā. «Mēs «SEB bankā» turpinām strādāt ar citām starptautiskām bankām, kas nodrošina korespondējošo banku pakalpojumus, līdz ar to «Deutsche Bank» lēmums nekādā veidā neietekmē mūsu darbību,» uzsvēra «SEB bankas» vadītāja.

«Rietumu bankas» preses sekretāre Eleonora Gailiša skaidroja, ka «Deutsche Bank» pašlaik būtiski maina savu korespondentu sakaru attīstības stratēģiju un izbeidz sadarbību ar daudzām valstīm. Starp tām ir arī Latvja, kurai «Deutsche Bank» līdz šim bija svarīgs partneris minētajā jomā. Bankas pārstāve vērsa uzmanību, ka «Rietumu banka» pastāvīgi strādā pie korespondentu attiecību kvalitātes paaugstināšanas. «Tāpēc šis lēmums neradīs nekādas neērtības mūsu klientiem, tajā skaitā, veicot maksājumus ASV dolāros, - mēs piedāvāsim visu tam nepieciešamu servisu arī turpmāk,» informēja Gailiša.

«Rietumu bankas» mājaslapā publicēts paziņojums, ka no jūnija tiks veiktas izmaiņas korespondentbanku sarakstā un šīs izmaiņas attieksies uz maksājumiem ASV dolāros, eiro un atsevišķās citās valūtās. Klienti aicināti sekot līdzi izmaiņām sadaļā «Korespondentbankas». Tur atrodamā informācija liecina, ka pašlaik ASV dolāru maksājumus nodrošina «Deutsche Bank» Ņujorkas filiāle «Deutsche Bank Trust Company Americas», kā arī «Deutsche Bank» ir viens no eiro korespondentkontu nodrošinātājiem «Rietumu bankai».

«Deutsche Bank» Ņujorkā nodrošina korespondentbankas pakalpojumus ASV dolāru maksājumiem arī bankai «Citadele». Bankas ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece komentārus par bankas attiecībām ar «Deutsche Bank» nesniedza, norādot, ka bankai «Citadele» ir korespondentattiecības ar vairāk nekā 20 bankām ārpus Latvijas, tomēr industrijas principi liedz publiski apspriest konkrētākas detaļas bankas un biznesa partneru sadarbībā. Bankas pārstāve vērsa uzmanību, ka ASV dolāru maksājumu īpatsvars bankas «Citadele» kopējā maksājumu klāstā ir neliels. «Tomēr varam apliecināt, ka pastāvīgi strādājam pie tā, lai paplašinātu savu sadarbības partneru sniegto pakalpojumu klāstu un nodrošinātu klientiem ērtus pakalpojumus par izdevīgiem tarifiem,» informēja «Citadeles» pārstāve.

Pati «Deutsche Bank» pašlaik piedzīvo grūtus laikus. Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka «Deutsche Bank» pērn strādāja ar 1,4 miljardu eiro zaudējumiem, tādējādi ar zaudējumiem noslēdzot otro gadu pēc kārtas. Pēdējā laikā «Deutsche Bank» piemēroti apjomīgi naudassodi, piemēram, janvārī Ņujorkas štata un Lielbritānijas varasiestādes uzlika «Deutsche Bank» 630 miljonu ASV dolāru (593 miljoni eiro) sodu par nespēju novērst naudas atmazgāšanu Krievijā.

Pēdējos gados no Latvijas tirgus aizgājušas starptautiskās bankas «JPMorgan» un «Commerzbank», kas bija banku partneri ASV dolāru maksājumiem.

Šogad valdībā apstiprinātajā Latvijas Finanšu sektora attīstības plānā 2017.-2019.gadam viens no ietvertajiem sasniedzamajiem mērķiem ir līdz 2019.gada beigām nodibināt sadarbību ar vienu banku, kas sniedz korespondentbankas pakalpojumus ASV dolāros.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Pēters Putniņš iepriekš vairākkārt sacījis, ka nepieciešams daudz laika, pat vairāki gadi, lai Latvija uzlabotu attiecības ar korespondējošajām bankām ASV dolāru maksājumiem.

Pēdējā gada laikā Latvijā veikti vairāki soļi, lai bankās novērstu naudas atmazgāšanas riskus un nodrošinātu banku iekšējo kontroles sistēmu atbilstību ASV standartiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā. Latvijā ieviestas jaunas likumu prasības naudas atmazgāšanas novēršanas jomā, banku regulators izvirzījis stingras papildu prasības kredītiestādēm, kā arī pērn 12 Latvijas bankās, kas strādā ar ārvalstu klientiem, ASV eksperti veica pārbaudes, identificējot katrā bankā veicamos uzdevumus, lai tajās tiktu stiprināta noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas sistēma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu