«Eurostat»: Darbaspēka izmaksas Latvijā pērn bijušas ceturtās mazākās ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Vidējās stundas darbaspēka izmaksas Latvijā pērn bija 7,5 eiro, kas ir ceturtais zemākais rādītājs Eiropas Savienībā (ES), liecina ES statistikas departamenta «Eurostat» ceturtdien publiskotie dati.

Saskaņā ar tiem zemākas darbaspēka izmaksas ekonomikā, neskaitot lauksaimniecību un valsts pārvaldi, pērn bija Bulgārijā (4,4 eiro stundā), Rumānijā (5,5 eiro) un Lietuvā (7,3 eiro).

Igaunijā darbaspēka izmaksas stundā pagājušajā gadā bija 10,9 eiro, kas ir desmitais zemākais radītājs ES.

Savukārt vislielākās darbaspēka izmaksas pagājušajā gadā reģistrētas Dānijā (42 eiro), Beļģijā (39,2 eiro), Zviedrijā (38 eiro), Luksemburgā (36,6 eiro) un Francijā (35,6 eiro).

ES vidēji šis rādītājs bija 25,4 eiro, kas ir par 1,6% vairāk nekā 2015.gadā. Eirozonā darbaspēka izmaksas pērn salīdzinājumā ar 2015.gadu pieaugušas par 1,4%, sasniedzot 29,8 eiro stundā.

No eirozonas valstīm vislielākais darbaspēka izmaksu pieaugums gada izteiksmē reģistrēts Baltijas valstīs: Lietuvā (+7,5%), Latvijā (+6,4%) un Igaunijā (+5,6%). Vienīgā eirozonas valsts, kur darbaspēka izmaksas samazinājās bija Itālija (-0,8%), bet Maltā tās saglabājas 2015.gada līmenī. Minimāls darbaspēka izmaksu pieaugums bijis Nīderlandē (+0,1%) un Beļģijā (+0,2%).

Ārpus eirozonas esošo ES valstu vidū lielākais darbaspēka izmaksu, rēķinot vietējā valūtā, kāpums pērn bijis Rumānijā (+12,7%) un Bulgārijā (+7,8%), bet vismazākais - Lielbritānijā (+1,5%) un Dānijā (+1,9%).

Darbaspēka uzturēšanas izmaksas veido tēriņi darba algām, prēmijām un piemaksām, kā arī nodokļu un sociālās apdrošināšanas maksājumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu