«Swedbank» Latvijas ekonomikas izaugsmi šogad lēš 3%, nākamgad - 3,5% apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

«Swedbank» analītiķi Latvijas tautsaimniecības izaugsmi šogad lēš 3% apmērā, bet nākamgad izaugsme tiek prognozēta 3,5% apmērā.

«Tuvākos pāris gadus ekonomika viennozīmīgi augs straujāk, izaugsme kļūs plašāka,» sacīja «Swedbank» galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks. Viņš uzvēra, ka Latvijas ekonomikas izaugsme tuvākajos gados var būt vēl straujāka - 4%, pat 5%, ja mūsu valstī spēsim vienoties par izaugsmi atbalstošām reformām, tai skaitā reformām nodokļu sistēmā, veselības jomā, izglītībā.

Pēc Kazāka teiktā, ir ļoti svarīgi, kā tiks uzrakstīti ar reformām saistītie nodokļu likumi un vai iedzīvotāji un uzņēmēji pārmaiņas paņems kā savas. «Te ļoti būtiska loma ir valdības komunikācijai, kas līdz šim bijusi vāja, saraustīta. Nodokļu pārmaiņas ir labas ekonomikai, bet tās būtu krietni skaidrāk jākomunicē,» aicināja ekonomists.

Latvijas izaugsmei pozitīvs fons ir arī pasaules ekonomikas kāpums. Piemēram, izaugsme Vācijā varētu būs straujāka, nekā gaidīts. Vācija ir būtisks eksporta tirgus, tātad straujāka izaugsme šajā valstī nozīmē, ka Latvijas uzņēmējiem būs labākas iespējas pārdot saražoto.

Vācijas ekonomikas izaugsme šogad tiek prognozēta 1,7% apmērā, bet nākamgad - 1,8%. Eirozonas izaugsme gan šogad, gan nākamgad tiek prognozēta 1,7% apmērā.

Lietuvā ekonomikas izaugsme šogad gaidāma 3%, nākamgad - 2,7% Savukārt Igaunijā ekonomikas izaugsme šogad tiek prognozēta 2,2%, bet nākamgad 2,8% apmērā.

Savukārt inflācija Latvijā šogad tiek lēsta 2,5% apmērā, bet nākamgad patēriņa cenu gada izaugsme tiek gaidīta 2,2%.

Lietuvā patēriņa cenu izaugsme šogad tiek lēsta 3% apmērā, bet nākamgad - 2,5%. Savukārt Igaunijā inflācija šogad tiek gaidīta 3,2% apmērā, bet nākamgad - 2,6%.

Kazāks vērsa uzmanību, ka šogad un nākamgad joprojām gaidāms reālās neto algas kāpums - Latvijā reālās neto algas izaugsme šogad tiek lēsta 3,2%, bet nākamgad - 4,7%.

«Swedbank» ekonomists pauda pārliecību, ka Latvijā augs vidējais algas līmenis. Tomēr Kazāks brīdināja, ka nozīmīgs ir jautājums, kā uzņēmumi spēs atļauties algu kāpumu, lai saglabātu savu konkurētspēju, tāpēc uzņēmumiem jādomā par ražīgumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu