Latvijas «PrivatBank» peļņa 2016.gadā - € 3,001 miljons

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

AS «PrivatBank» peļņa 2016.gadā bija 3,001 miljons eiro, kas ir sešas reizes vairāk nekā 2015.gadā nopelnītie 493 220 eiro, liecina «Firmas.lv» datubāzē pieejamais auditētais 2016.gada finanšu pārskats.

«PrivatBank» operatīvā peļņa 2016.gadā bija 8,983 miljoni eiro. Starpība starp operatīvo peļņu un peļņu ir saistīta ar uzkrājumiem - izveidotajiem un norakstītajiem, skaidrots bankas vadības ziņojumā.

Koncerns pērn izveidoja uzkrājumus 7,675 miljonu eiro apmērā. Koncerna peļņa pērn bija 3,195 miljoni eiro.

Pērn finanšu rezultātus būtiski ietekmēja vairāki vienreizēji notikumi: «VISA Europe Limited» akciju pārdošana, uzkrājumu vērtības samazinājuma atzīšana Ukrainas «PrivatBank» izsniegtajām eiroobligācijām, izmaksu pieaugums veikto naudas atmazgāšanas risku novēršanas pasākumu rezultātā.

Bankas akcionāri pagājušā gada peļņu nolēma novirzīt iepriekšējo gadu zaudējumu segšanai. Bankas akcionāru sapulcē gan nebalsoja lielākais akcionārs - Ukrainas «PrivatBank», jo atbilstoši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pagājušā gada 23.decembra lēmumam Ukrainas «PrivatBank» nav balsstiesību.

Latvijas «PrivatBank» aktīvi 2016.gada beigās bija 283,512 miljoni eiro, kas ir par 55% mazāk nekā 2015.gada beigās. Koncerna kopējie aktīvi 2016.gada beigās bija 279 miljoni eiro, un salīdzinājumā ar 2015.gadu aktīvi samazinājās par 55%. Aktīvu samazinājuma galvenais iemesls bija noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas risku samazināšanas stratēģijas ieviešana, kuras rezultātā samazinājās bankas un koncerna noguldījumu portfelis. Pērn banka noslēdza bilances risku samazināšanas pasākumu programmu un uzlaboja klientu bāzes kvalitāti.

Bankas izsniegto komerckredītu apmērs 2016.gada beigās bija 90,61 miljons eiro, bet kredīti privātpersonām - 28,573 miljoni eiro.

Bankas izstrādātā biznesa stratēģija paredz, ka aktīvu pieaugums nākotnē būs mērens. Turpmāk koncerns par prioritātēm izvirzīs Latvijas individuālo klientu un mazo uzņēmumu segmenta apkalpošanu, bet starptautisko individuālo korporatīvo klientu apkalpošana lielā mērā tiks orientēta uz bijušajām NVS valstīm. Nolemts pārtraukt daļu bankas darbību, īpaši to, kura saistīta ar augsta riska ārzonām, kā arī pārtraukta bankas filiāles darbība Itālijā. Kopš 2017.gada 10.februāra «PrivatBank» Itālijas filiāle ir izslēgta no Romas uzņēmumu reģistra. Tomēr joprojām turpinās 2016.gada oktobrī Itālijā sāktais administratīvais process par iespējamu neatbilstību Itālijas tiesību aktu prasībām, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas aspektiem Itālijas filiālē. «PrivatBank» iesniegusi Itālijas Bankai un Finanšu ministrijai paskaidrojumus par iespējamām neatbilstībām atsevišķiem Itālijas likumdošanas noteikumiem, kā arī informējusi par nepilnību novēršanu pirms filiāles slēgšanas.

Starp «PrivatBank» nākamo gadu prioritātēm ir lielāka ienesīguma gūšana no portfeļa. Plānots palielināt starptautiskās darbības ieņēmumus, veicot labāku klientu atlasi un aktīvāk sadarbojoties ar jaunajiem klientiem.

«Mēs turpināsim samazināt resursu nelietderīgu izmantošanu, kā arī pārvaldības izmaksas, beidzot atstājot iepriekšējo gadu darbības nepilnības pagātnē, tā vietā koncentrējoties uz bankas darbības izaugsmi un peļņas gūšanu,» teikts «PrivatBank» finanšu pārskatā.

«PrivatBank» saņēma licenci banku darbībai 1992.gada jūlijā. Bankas meitassabiedrības ir konsultāciju un tūrisma pakalpojumu sniedzēja SIA «PrivatConsulting», nekustamā īpašuma uzņēmums SIA «Amber Real», bankas nekustamā īpašuma uzturēšanas un apkalpošanas uzņēmums SIA «PrivatInvestment», kā arī finanšu un operatīvās nomas uzņēmums SIA «PrivatLīzings». Tomēr «PrivatLīzings» tiek pievienots bankai, un šo reorganizācijas procesu plānots pabeigt līdz aprīļa beigām.

Latvijas «PrivatBank» lielākais akcionārs ir Ukrainas «PrivatBank», kurai pieder 46,5% no Latvijas «PrivatBank» akcijām. Pērn decembrī Ukrainas valdība nacionalizēja Ukrainas «PrivatBank», un par tās īpašnieku kļuva Ukrainas valsts. Citiem akcionāriem pieder mazāk nekā 10% Latvijas «PrivatBank» akciju. Starp mazākuma akcionāriem ir arī Igors Kolomoiskis, kuram pieder 8,38% no bankas balsstiesīgā pamatkapitāla.

Latvijas «PrivatBank» 2016.gada finanšu pārskatu parakstīšanas brīdī nebija skaidrs, kāda ir Ukrainas «Privatbank» stratēģija attiecībā uz Latvijas «PrivatBank» un vai Ukrainas valdība plāno saglabāt līdzdalību bankā vai pārdot to kādam investoram. Arī pārējie akcionāri nav paziņojuši par saviem nodomiem veikt izmaiņas viņu līdzdalībā «PrivatBank». Bankas vadība uzskata, ka šīm neskaidrībām nav būtiskas ietekmes uz «PrivatBank» darbību, tāpēc ka banka uztur svarīgākos regulatora noteiktos finanšu rādītāju augstā līmenī. Bankas kapitāla pietiekamības rādītājs pirms korekcijām ir 32,52%, kamēr bankas likviditātes rādītājs 2016.gada beigās sasniedza 103,06%, teikts finanšu pārskatā.

Latvijas Komercbanku asociācijas apkopotā informācija liecina, ka 2016.gada beigās «PrivatBank» bija pēc aktīviem 14.lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu