Dabasgāzes kā degvielas mazumtirdzniecībai vajadzēs saņemt licenci

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Valdība šodien atbalstīja noteikumu projektu, kas paredz saņemt speciālo atļauju (licenci) dabasgāzes kā degvielas mazumtirdzniecībai, kā arī apstiprināta noliktavas turētāja darbībām ar dabasgāzi.

Finanšu ministrija (FM) skaidro, ka patlaban ar akcīzes nodokli ir apliekama pa cauruļvadiem transportējamā dabasgāze, kura tiek piegādāta galalietotājiem. Ar dabasgāzes tirdzniecību faktiski nodarbojās tikai AS «Latvijas gāze». Savukārt līdz ar dabasgāzes tirgus atvēršanu ar dabasgāzes tirdzniecību varēs nodarboties gan komersanti, kas ir reģistrējušies Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā kā dabasgāzes tirgotāji, gan komersanti, kas piegādās sašķidrinātu vai saspiestu dabasgāzi galalietotājiem, neizmantojot dabasgāzes sadales sistēmas cauruļvadus.

Tādējādi attiecībā uz tiem komersantiem, kas piegādās sašķidrinātu vai saspiestu dabasgāzi galalietotājiem, neizmantojot dabasgāzes sadales sistēmas cauruļvadus, ar noteikumu projektu ir atrunāta to licencēšanas kārtība. Līdz ar to noteikumu projekts paredz saņemt speciālo atļauju (licenci) dabasgāzes kā degvielas mazumtirdzniecībai, kā arī apstiprināta noliktavas turētāja darbībām ar dabasgāzi.

Pēc FM paustā, speciālā atļauja (licence) dabasgāzes kā degvielas mazumtirdzniecībai būs nepieciešama arī tajā gadījumā, ja dabasgāzes kā degvielas mazumtirgotājs dabasgāzi no dabasgāzes tirgotāja mazumtirdzniecības vietā saņems pa cauruļvadu.

Noteikumu projekts paredz arī nosacījumu noteikšanu licenču izsniegšanai, pārreģistrācijai, anulēšanai un izmantošanai, kā arī nodevas noteikšanai, līdzīgi kā tas ir par citām akcīzes precēm akcīzes preču apriti reglamentējošajos normatīvajos aktos.

Tāpat, ņemot vērā, ka tiek mainīts akcīzes nodokļa piemērošanas princips par dabasgāzi pēc enerģijas daudzuma, likmi nosakot par vienu megavatstundu (MWh), nevis par 1000 kubikmetriem, ir noteikta kārtība, kā tiek aprēķināts kopējais piegādātais dabasgāzes daudzums pēc enerģijas satura, atbilstoši kuram tiek aprēķināts maksājamais akcīzes nodoklis. Galalietotāji, kas ir mājsaimniecības, turpinās uzskaitīt patērēto dabasgāzes apmēru kubikmetros un par to informēs dabasgāzes sadales sistēmas operatoru.

Noteikumu projektā paredzēts, ka ar nodokļiem neapliek tādu dabasgāzes izlietojumu, kas paredzēts dabasgāzes pārvades, uzglabāšanas un sadales sistēmas tehnoloģiskām vajadzībām, piemērām, dabasgāzes sausināšana, kompresoriekārtu darbināšana, iesūknējot vai izsūknējot dabasgāzi no dabasgāzes pazemes krātuves.

Tāpat noteikumu projekts neattiecas uz dabasgāzes apmēru, kas tiek izmantots pārvades sistēmas balansēšanas vajadzībām, jo minētā dabasgāze nav uzskatāma par piegādātu galalietotājiem.

Vienlaikus praksē persona, kas izmanto dabasgāzi ar akcīzes nodokļa atbrīvojumu vai ar samazināto akcīzes nodokļa likmi, ne visos gadījumos ir tiešais dabasgāzes galalietotājs likuma izpratnē. Tādējādi noteikumu projektā ir ietverts termins - dabasgāzes starpnieks. Šajā gadījumā uz dabasgāzes starpnieku attieksies tie paši nosacījumi, kas uz dabasgāzes galalietotāju, kā arī starpniekam tiek paredzēts noteikt atbildību par dabasgāzes tirgotājam paziņoto un faktiski izlietoto dabasgāzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu