Uzņēmums: Ārpus Rīgas centra klienti izvēlas atvērtā tipa birojus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pieprasītākie biroju tipi Pārdaugavā un Daugavas labajā krastā pērn bijuši atvērta tipa jeb «open space» biroji, kur 65-70% klientu devuši priekšroku šādām telpām, bet Vecrīgā un vēsturiskajā Rīgas centrā ir otrādi, jo 70% klientu izvēlas kabineta tipa birojus, liecina nekustamo īpašumu uzņēmuma «Starlex» 2016.gada darījuma analīze.

Atvērta tipa jeb «open space» birojus, kad vairāki darbinieki strādā vienā telpā, izvēlas uzņēmumi, kuri sniedz pakalpojumus tādās jomās kā telemārketings, loģistika, marketings un sabiedriskās attiecības, citu radošo profesiju pārstāvji, kā arī IT sfērā strādājošie profesionāļi. Savukārt telpas ar vairākiem kabinetiem izvēlas juristi, advokāti, finanšu kompānijas, medicīnas iestādes, kā arī liela daļa arhitektu un projektētāju.

«Nenoliedzami atvērta tipa birojiem ir ieguvumi, par ko liecina arī klientu plašā interese par tiem. No vadības viedokļa raugoties, šāda plānojuma birojos labāk var uzraudzīt darbinieku ikdienas pienākumus. Vienlaikus šāda tipa birojos veiksmīgāk norit jauno darbinieku apmācības, jo darbinieks klausās un mācās no pieredzējušiem kolēģiem, kā arī atvērta plānojuma birojā jaunais darbinieks spēj ātrāk iejusties kolektīvā,» norāda «Starlex» vadītājs Egīls Smilktiņš.

Tomēr daudzus gadus starptautiskā līmenī notiek plašas diskusijas, analizējot atvērta tipa biroju labās un sliktās īpašības, sacīja Smilktiņš. Tiek norādīts, ka atvērta tipa biroji rada koncentrēšanās problēmas darbiniekiem, samazinās darba produktivitāte, palielinās stress, darbinieku slimošana un darbinieku mainība.

«Ne vienmēr biroja tips varētu ietekmēt darbinieku mainību. Ņemot vērā, ka atvērta tipa birojos strādā daudzi zvanu centru un telemārketinga darbinieki, mainība ir augsta jebkurā gadījumā. Darbs ar daudziem cilvēkiem ikdienā nav pa spēkam visiem, jābūt lielai stresa noturībai. Katrā ziņā iespējams jau tuvākajā laikā mēs redzēsim vai «open space» biroji ir tikai aizejoša modes tendence vai paliekoša vērtība,» piebilda Smilktiņš.

Kopā analizēti dati par darījumiem 2016.gadā 20 000 kvadrātmetru apjomā ar vismaz 1000 klientu pieprasījumiem.

SIA «Starlex» ir nekustamo īpašumu uzņēmums, kas specializējies komercplatību nomas un tirdzniecības starpniecībā no 2010.gada. «Starlex» vienīgais īpašnieks ir Uldis Kleinovskis, bet 2015.gadā uzņēmums strādāja ar 103 149 eiro apgrozījumu un cieta 7163 eiro zaudējumus, liecina «Firmas.lv» informācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu