Latvijas Bankas ekonomists: Arī šogad ekonomiku balstīs kreditēšanas izaugsme

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Krists Spruksts / LETA

Arī šogad Latvijas ekonomiku balstīs kreditēšanas izaugsme, Latvijas Bankas (LB) uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē «makroekonomika.lv» atzīmē centrālās bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Viņš norāda, ka iekšzemes nefinanšu uzņēmumiem izsniegto kredītu atlikums februārī palielinājās par 0,1%, bet mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikums samazinājās par 0,2%. Vienlaikus kopējais iekšzemes kredītu apmērs februārī salīdzinājumā ar iepriekšējā mēneša beigām praktiski nemainījās. Savukārt iekšzemes kredītu gada pieauguma temps februārī saglabājās 3,8% apmērā, lai gan tas uzlabojās gan nefinanšu uzņēmumiem izsniegtajiem kredītiem (līdz 2,8%), gan mājsaimniecībām izsniegtajiem kredītiem (līdz - 1,3%).

No jauna izsniegto kredītu (neskaitot pārskatītos kredītus) apmērs 2017.gada februārī par 14,6% pārsniedza iepriekšējā gada februāra rādītājus, tostarp mājsaimniecībām izsniegto - par 10,3%.

Savukārt banku piesaistītie iekšzemes noguldījumi februārī palielinājās par 1,5%, bet to gada kāpuma temps veidoja 4,7%. Februārī nefinanšu uzņēmumu noguldījumi pieauga par 1,9%, kamēr gada laikā - par 7,5%, vienlaikus mājsaimniecību noguldījumi mēneša laikā palielinājās par 0,6%, bet gada laikā - par 8,5%. Pēc vairāku mēnešu samazinājuma atkal pieauga arī nebanku finanšu iestāžu noguldījumi.

«Pozitīvās tendences globālajā ekonomikā turpinās, arī privātais un sabiedriskais patēriņš veicina Latvijas tautsaimniecības izaugsmes nostiprināšanos, tāpēc šogad gaidāma mērena noguldījumu pieauguma turpināšanās. Ekonomiku arī šogad balstīs kreditēšanas izaugsme. Banku gatavība kreditēt apvienojas ar uzņēmēju un mājsaimniecību pozitīvajām nākotnes gaidām un investīciju nepieciešamībā balstīto vēlmi, kā arī vajadzību aizņemties,» norāda Purviņš.

Latvijas Bankas dati liecina, ka 2017.gada februāra beigās Latvijas banku kopējā iekšzemes kredītportfeļa apmērs bija 12,736 miljardi eiro, savukārt iekšzemes noguldījumu atlikums bija 11,001 miljards eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu