Zāļu lieltirgotavu apgrozījums pērn gadā sasniedza € 800 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pērn zāļu lieltirgotavas realizējušas preces Latvijā un ārvalstīs par kopējo summu 799,24 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu pieaugusi par 10%, liecina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) apkopotie dati par lieltirgotavu darbību 2016.gadā.

Kopējo summu nav iespējams norādīt ar PVN, jo lieltirgotavu realizētām produktu kategorijām tiek piemērota atšķirīga PVN likme. Kā atzīmē ZVA pārstāvji, zāļu lieltirgotavu realizēto preču vidū ir tādas preces kā zāles, medicīniskās ierīces, uztura bagātinātāji, higiēnas preces, kosmētiskie līdzekļi un citas preces.

Salīdzinot ar 2015.gadu, par 10% audzis arī kopējais zāļu lieltirgotavu apgrozījums Latvijā un ārpus Latvijas realizētais preču apjoms naudas izteiksmē. Savukārt realizēto medikamentu apgrozījums 2016.gadā palielinājies par 7% līdz 638,65 miljoniem eiro bez PVN.

Lielāko preču daļu, kas veido 70% no visām precēm, kuru vērtība ir 560,33 miljonu eiro bez PVN, zāļu lieltirgotavas realizējušas vietējā tirgū. 30% produkcijas lieltirgotavas pārdeva ārpus Latvijas par kopējo summu 238,91 miljoni eiro bez PVN, tai skaitā uz Eiropas ekonomikas zonas (EEZ) valstīm par 105,45 miljoniem eiro bez PVN un uz valstīm, kuras nav EEZ valstis, par 133,46 miljoniem eiro bez PVN.

Divdesmit lielākās zāļu lieltirgotavas veido 94% no Latvijā pārdoto preču apgrozījuma. Vadošās zāļu lieltirgotavas 2016.gadā pēc kopējā apgrozījuma Latvijā un medikamentu realizācijas bija AS «Recipe Plus», SIA «Tamro» un SIA «Magnum Medical» zāļu lieltirgotavas.

Dati apkopoti no 80 licencētām zāļu lieltirgotavām, tai skaitā Latvijā atzīto EEZ valstīs licencēto lieltirgotavu.

Kā ziņots, zāļu lieltirgotavu apgrozījums Latvijā pagājušajā gadā bija 502,1 miljons eiro, kas ir par 11% vairāk nekā 2015.gadā, liecina ZVA dati. Šajā summā iekļautas Latvijas tirgum paredzētas zāles un nereģistrētas zāles, kuras tiek izplatītas Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu