FM atbalsta TM priekšlikumu: NĪN kāpums nedrīkst pārsniegt 10% robežu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Finanšu ministrija (FM) atbalsta Tieslietu ministrijas (TM) priekšlikumu nosakot, ka nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) kāpums nedrīkst pārsniegt 10% robežu, atzina finanšu ministre Dana Reziniece-Ozola (ZZS).

FM kopš pagājušā gada beigām strādājusi pie NĪN izmaiņu risinājumiem, tomēr darba grupa nespēja vienoties par kopīgiem principiem. Rezultātā tika izveidota politiska darba grupa, kas vienojās virzīt uz valdību TM priekšlikumu līdz 2020.gadam «iesaldēt» kadastrālās vērtības un no 2018.gada noteikt, ka NĪN kāpums nedrīkst pārsniegt 10% robežu. Tāpat paredzēts nodrošināt kadastrālo vērtību metodikas pilnveidošanu.

Reizniece-Ozola stāstīja, ka TM priekšlikuma rezultātā būs iespējams sakārtot kadastra apzīmējumu kļūdas un precizēt kadastra aprēķina formulu, lai NĪN aprēķināšana būtu godīgāka.

Tāpat finanšu ministre bija skeptiska par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim. Reiznieces-Ozolas ieskatā jau tagad pašvaldībām ir tiesības lemt par dažādiem NĪN atvieglojumiem.

«Valsts ir devusi pašvaldībām milzīgu elastību, un gudri pašvaldību vadītāji jau izmanto iespēju, lai noteiktu samaksājamas NĪN likmes,» piebilda finanšu ministre.

Reizniece-Ozola arī pauda pārliecību, ka pašvaldībām būtu vairāk jāskaidro, kāpēc nepieciešams maksāt NĪN, un ko cilvēki no tā iegūst.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) rosina mazināt kadastrālās vērtības nozīmi NĪN aprēķināšanā, sagaidot FM atsaucību NĪN aprēķina formulas mainīšanai.

Tāpat ministrs norāda, ka TM turpinās uzstāt uz piedāvājumu līdz 2020.gadam «iesaldēt» kadastrālo vērtību bāzi, lai šajā laikā pilnveidotu kadastrālo vērtību noteikšanas metodiku un izstrādātu jaunu vērtību bāzi. «Taču FM jau ar 2018.gada 1.janvāri būtu jāpiedāvā tāds pagaidu regulējums, kas pārliecinātu pašvaldības īstenot sociāli atbildīgu NĪN politiku. Turklāt NĪN pieaugums nedrīkst būt lielāks par 10%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu,» uzsvēra Rasnačs.

Savukārt pašvaldībām, nosakot nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus kopsakarā ar nodokļa likmi, ir jāievēro sociālās atbildības princips, saskaņā ar kuru tām it īpaši jāņem vērā nodokļa ietekme uz sociāli mazaizsargāto un trūcīgo iedzīvotāju grupām, papildināja Rasnačs.

«Latvijā ir 119 pašvaldības un katra īsteno savu atlaižu politiku. Aktuāls ir jautājums, cik Latvijā ir tādu pašvaldību, kas to attiecina pret vienīgā mājokļa īpašniekiem, mantotajiem dzimtas īpašumiem, personām, kas gadu desmitiem dzīvo konkrētajā īpašumā. Pašvaldībām šādas tiesības ir, nosakot to savos saistošajos noteikumos. Un tas būtu izvērtējams katrā pašvaldībā,» norādīja ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu