«Trasta komercbanka» izmaksājusi garantētās atlīdzības 54,822 miljonu eiro apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ILMARS ZNOTINS / AFP

Likvidējamā AS «Trasta komercbanka» līdz šā gada marta sākumam izmaksājusi garantētās atlīdzības bankas noguldītājiem 54,822 miljonu eiro apmērā, teikts likvidatora Ilmāra Krūma darbības pārskatā par laiku no 2016.gada 14.marta līdz šā gada martam.

Pārskatā teikts, ka likvidācijas procesa laikā savus kreditoru prasījumus pieteikuši 395 kreditori. Tika sākta kreditoru prasījumu segšanu, veicot naudas līdzekļu izmaksu līdz 70% no pieteiktā kreditora prasījuma pamatparāda tiem kreditoriem, kas ietilpst Kredītiestāžu likuma 192.panta 11.punktā noteiktajā grupā. Līdz šā gada marta sākumam veiktas izmaksas kreditoru prasījumu segšanai dažādās valūtās kopumā aptuveni 137 miljonu eiro apjomā.

Pērn decembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa, izskatot sūdzību par zvērināta tiesu izpildītāja rīkojuma nepildīšanu, nolēma, ka pilnā apmērā izmaksājami tie naudas līdzekļi, kas atzīti par noziedzīgi iegūtiem, tāpēc likvidācijas procesa laikā izmaksāti naudas līdzekļi, kas atzīti par noziedzīgi iegūtiem 8,67 miljonu eiro un 457 050 ASV dolāru (422 470 eiro) apmērā, teikts pārskatā.

Veikts darbs Ukrainas, Kazahstānas un Tadžikistānas pārstāvniecības likvidācijai. Par Ukrainas pārstāvniecības izslēgšanu no Ukrainas Uzņēmumu reģistra šogad 6.martā iesniegts noslēguma pieteikums, un pēc attiecīga lēmuma saņemšanas pārstāvniecības likvidācijas process būs noslēdzies. Faktiski ir pabeigts gan Kazahstānas pārstāvniecības, gan Tadžikistānas likvidācijas process.

Pērn maijā tika likvidētas «Trasta komercbankas» Daugavpils un Liepājas filiāles, kā arī faktiski ir pabeigts Kipras filiāles likvidācijas process.

«Trasta komercbankai» pieder 100% kapitāla daļas SIA «TKB Līzings». 2016.gada decembra beigās «TKB Līzingam» bija aktīvi 8,582 miljonu eiro apmērā, ko veido ilgtermiņa finanšu ieguldījumi 500 278 eiro apmērā, krājumi (pārdošanai paredzētais nekustamais īpašums un kustamā manta) 3,77 miljonu eiro apmērā, debitori 1,864 miljonu eiro apmērā un nauda 2,448 miljonu eiro apmērā.

Likvidācijas procesa sākumā pērn marta vidū «Trasta komercbankas» kredītportfeļa bruto atlikums bija 116 miljoni eiro, bet neto atlikums 82 miljoni eiro. Savukārt šogad marta sākumā kredītportfeļa bruto atlikums bija 71,6 miljoni eiro, bet neto atlikums bija 23 miljoni eiro. Pārskatā norādīts, ka izsniegto kredītu atgūšana bija ļoti sarežģīta, jo banka līdz likvidācijas procesa sākšanai saviem klientiem ļoti bieži piedāvāja kredīta atmaksas termiņa pagarināšanu. Līdz ar to daudzi klienti, sevišķi tie, kuriem kredīta atmaksas termiņš bija pirmie trīs mēneši pēc likvidācijas procesa sākšanas, nespēja laicīgi pārkreditēties vai dzēst kredīta saistības.

Kopš pagājušā gada 14.marta līdz šā gada marta sākumam atgūti kredīti 28,3 miljonu eiro apmērā. Kopā pret klientiem tika sākti 70 piedziņas procesi, no kuriem 58 piedziņas procesi ir aktuālā stadijā.

Šogad marta sākumā prasības pret kredītiestādēm bija 23,104 miljonu eiro apmērā.

«Trasta komercbankas» likvidācijas procesa sākšanas brīdī bankas pārvaldībā bija klienti par kopējo trastā nodoto aktīvu summu 29,3 miljoni eiro. Pēc likvidācijas procesa sākšanas izpildīti dažu klientu rīkojumi par prasījuma tiesību nodošanu. Pārējie klienti nepieteicās uz savu īpašumu, tāpēc tika publicēts sludinājums ar uzaicinājumu pārņemt bankas pārvaldībā esošo trešo personu mantu. Sākta tās trešajām personām piederošās mantas vērtēšana, kura netika pārņemta, un pēc vērtējumu saņemšanas trešo personu manta tiks atsavināta.

Likvidācijas procesa laikā bankas darbinieku skaits samazināts no 261 līdz desmit.

Šogad 10.martā «Trasta komercbanka» tika pasludināta par maksātnespējīgu un tika sākta bankas bankrota procedūra, bet par administratoru maksātnespējas procesā tika apstiprināts likvidators Krūms.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu