EM aicina paust viedokli par «Gazprom» saistībām ar Centrāleiropu un Austrumeiropu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Ekonomikas ministrija (EM) aicina sniegt priekšlikumus par Krievijas gāzes uzņēmuma «Gazprom» iesniegtajiem saistību priekšlikumiem Eiropas Komisijai (EK), lai novērstu konkurences kropļojuma riskus Centrāleiropas un Austrumeiropas gāzes tirgos, pavēstīja EM.

Ministrija patlaban strādā, lai varētu EK iesniegt Latvijas valsts viedokli par «Gazprom» saistību priekšlikumiem. Visas ieinteresētās puses līdz 13.aprīlim aicinātas sniegt viedokli EM par «Gazporm» priekšlikumiem, rakstot uz elektroniskā pasta adresi pasts@em.gov.lv.

Pēc EM vēstītā, ņemot vērā, ka vairākās Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs «Gazprom» ir galvenais gāzes piegādātājs, EK 2015.gada aprīlī vērsās ar iebildumiem pie «Gazprom». Paziņojumā EK pauda viedokli, ka «Gazprom» ir pārkāpis Eiropas Savienības (ES) pretmonopola noteikumus, cenšoties sadalīt Centrāleiropas un Austrumeiropas gāzes tirgus.

«Saistību paziņojumā «Gazprom» ir apņēmies novērst visus līgumiskos šķēršļus gāzes brīvai plūsmai Centrāleiropas un Austrumeiropas gāzes tirgos. Turklāt uzņēmums ir apņēmies īstenot aktīvus pasākumus šo tirgu labākas integrācijas panākšanai. Tāpat «Gazprom» ir apņēmies ieviest vairākas svarīgas izmaiņas līgumcenas pārskatīšanas klauzulā, lai minētajos gāzes tirgos nodrošinātu konkurētspējīgas cenas gāzei,» skaidroja EM.

EK vērtējumā «Gazprom» piedāvātās saistības novērš iepriekš minētās bažas konkurences jomā un ļaus labāk integrēt Centrāleiropas un Austrumeiropas gāzes tirgus, veicinot pārrobežu gāzes plūsmas, nodrošinot konkurētspējīgas gāzes cenas.

Pēc iepazīšanās ar dalībvalstu sniegtajiem viedokļiem, EK pieņems galīgo lēmumu par to, vai piedāvātie saistību priekšlikumi novērš bažas konkurences jomā. Tāpat EK var pieņemt lēmumu saistības «Gazprom» padarīt juridiski saistošas - tādējādi gadījumā, ja uzņēmums šādas saistības neievēros, EK varēs tam noteikt sodu 10% apmērā no uzņēmuma apgrozījuma visā pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu