VID jaunajā informācijas sistēmā vienotā konta principu plāno ieviest 2019.gadā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Valsts ieņēmumu dienests vienotā konta principu jaunajā informācijas sistēmā MAIS plāno ieviest 2019.gadā, šodien Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) sapulcē sacīja VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule.

VID šogad ir sācis darbu pie jaunas informācijas sistēmas izstrādes, kuru ieviešot dzīvē, spēs realizēt vienotā konta principu. Visticamāk, vienotā konta princips varētu tikt ieviests 2019.gadā.

Cīrule teica, ka VID prioritātes ir maksimāli kāpināt efektivitāti divos virzienos. Pirmkārt, VID jābūt orientētam uz klientu un pēc iespējas labāk jāapkalpo klientu, lai nodrošinātu uzņēmējiem un iedzīvotājiem draudzīgu vidi Latvijā. Otrkārt, būtiski paaugstināt VID struktūru kapacitāti, lai VID efektīvi spētu vērsties pret tiem, kuri nevēlas nodokļus maksāt. Pēc Cīrules teiktā, svarīgi, lai gadījumi, kad nodokļi netiek nomaksāti, tiktu izmeklēti un pārkāpumu lietas novestas līdz gala rezultātam. «Mēģināsim attīstīt abus virzienus un visiem spēkiem darīt to, kas ir mūsu varā - iedzīvināt jauno nodokļu politiku, lai valsts budžets gūtu maksimālu labumu,» pauda Cīrule.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola teica, ka vienotais konta princips nozīmē vienu vai maksimāli divus nodokļu kontus VID vairāk nekā 90 esošo kontu vietā. Projekta īstenošana ir atkarīga no Eiropas Savienības (ES) finansējuma pieejamības.

Reizniece-Ozola teica, ka norit darbs arī pie citiem uzlabojumiem, lai nodokļu nomaksu padarītu ērtāku un uzņēmējiem būtu vieglāk strādāt, piemēram, plānots ieviest elektronisko rēķinu, kas palīdzētu VID uzlabot efektivitāti.

Jau vēstīts, ka VID kopumā jaunajā informācijas sistēmā MAIS plāno ieviest vienotā konta principu, lai visi nodokļi tiktu maksāti vienā kontā nevis tā kā patlaban, kad ir 180 konti katrs savam nodokļu veidam.

VID ir finanšu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas nodrošina nodokļu maksājumu un nodokļu maksātāju uzskaiti, valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas teritorijā, kā arī iekasē nodokļus, nodevas un citus obligātos maksājumus Eiropas Savienības budžetam, īsteno muitas politiku un kārto muitas lietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu