«Nordea» šogad un arī nākamajā gadā Latvijā sagaida IKP pieaugumu par vismaz 3%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

«Nordea Bank» šogad un arī nākamajā gadā Latvijā sagaida iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu par vismaz 3%, pavēstīja bankā.

«Aizvadītajā gadā Latvijai izdevies līdzsvarot ārējās tirdzniecības bilanci, neskatoties uz vājo ekonomikas izaugsmi. Tas noticis galvenokārt pateicoties strauji augošajam pakalpojumu eksportam. Tāpat līdzsvars sasniegts arī budžeta ieņēmumos un izdevumos, kur, ņemot vērā daudz lielākus nodokļu ienākumus, aizvadītajā gadā varētu būt sasniegts teju bezdeficīta budžets. Valdības dienas kartībā ir plaša nodokļu reforma, kas varētu veicināt ekonomisko aktivitāti un mazināt ienākumu nevienlīdzību. Kopumā šis un nākamais gads izaugsmes ziņā varētu būt labs, IKP palielinoties vismaz par 3 % katru gadu,» sacīja «Nordea Bank» ekonomists Latvijā Gints Belēvičs.

Bankā arī informēja, ka otrdien, 28.martā, tiks prezentēts jaunākais bankas apskats par aktuālajām tendencēm pasaules, Baltijas un vietējā ekonomikā. Tostarp apskata prezentācijā plānots runāt par to, vai Baltijas valstīm draud algu un cenu spirāles risks.

«Pieaugot inflācijai un pārkārstot vietējam darba tirgum, Baltijas valstīs palielinās algu un cenu spirāles riska draudi, kas nozīmē algu un cenu būtisku pieaugumu. Īstermiņā tas veicina ekonomisko izaugsmi, taču ilgtermiņā tas var apdraudēt konkurētspēju starptautiskajos tirgos. Ja produktivitāte nepalielināsies līdz ar inflācijas un algu pieaugumu, pirms kļūt bagātas, Baltijas valstis var palikt dārgas,» sacīja «Nordea Bank» galvenais ekonomists Baltijas valstīs Žīgimants Maurics.

Tiešsaistes seminārā ar secinājumiem par aktualitātēm vietējā un pasaules ekonomikā dalīsies Maurics, Belēvičs un bankas ekonomists Igaunijā Tonu Palms. Video konference notiks otrdien, 28.martā, no plkst.10 līdz 11.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijas ekonomika pagājušajā gadā, pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās pieauga par 2%, salīdzinot ar 2015.gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu