Lauksaimnieki ierobežojumus lauksaimniecības zemes pirkšanai vērtē pozitīvi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeimas šodien galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā «Par zemes privatizāciju lauku apvidos» vērtējami pozitīvi, jo atvieglos zemes iegādes nosacījumus vietējiem lauksaimniekiem, sacīja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) izpilddirektors Guntis Vilnītis.

Viņš sacīja, ka grozījumi vienkāršo zemes iegādes procedūru vietējiem lauksaimniekiem, un «paplašina iespējas saimniekot savā zemē». To nodrošina likumā paredzētā reversā noma, kura lauksaimniekiem, kuriem nepieciešams stabilizēt naudas plūsmu, dod iespēju pārdot savu īpašumu «Attīstības finanšu institūciju «Altum«» Zemes fondam, no kura zemi nomājot, turpināt lietot ražošanu.

Kopumā grozījumi vērtējami pozitīvi, pauda Vilnītis. «Visus iepriekšējie ierobežojumus ārvalstu investori, ārvalstu lauksaimniecības zemes uzpircēji veiksmīgi «apgāja», pieaicinot mūsu pašu cilvēkus un izveidojot dažādas juridiskas formas. Tādā veidā joprojām turpinājās lauksaimnieciskās zemes izpirkšana,» sacīja Vilnītis.

Taču patlaban Latvijas zemi vienlīdz daudz iegādājās kā vietējie, tā ārvalstu lauksaimnieki, viņš piebilda. «Ir pat tāda tendence, ka ārvalstu uzpircēji piedāvā zemi iegādāties vietējiem lauksaimniekiem. Šie likuma grozījumi nevienkāršo iespējas ārzemniekiem iegādāties Latvijas zemi, jo viņi tāpat atrada veidus, kādā veidā likumu apiet. Būtiskais, ka grozījumi vienkāršo zemes iegādes procedūru vietējiem lauksaimniekiem,» pauda Vilnītis.

Pozitīvi vērtējams tas, ja persona vēlas iegādāties zemi Latvijā, šim cilvēkam jāprot latviešu valodu vismaz A līmeņa 1.pakāpē, kā arī iespējas pašvaldībām izvērtēt - akceptēt vai nē konkrēto darījumu, teica Vilnītis. «Pašvaldība būs siets, kurā varēs atsijāt vai neatsijāt zemju uzpircējus, kuri negatavojas nodarboties ar lauksaimniecisko ražošanu, bet zemi šodien lēti iepērk kā biznesa objektu, kuru rīt dārgi pārdot,» pauda LOSP izpilddirektors.

Arī biedrībā «Zemnieku saeima» pauda gandarījumu par Saeimas deputātu izpratni lauksaimniekiem nozīmīgā jautājumā.

«Esam gandarīti par šīs dienas Saeimas deputātu balsojumu grozījumos likumā «Par zemes privatizāciju lauku apvidos«. Lai arī trešajā lasījumā netika atbalstīti visi mūsu organizācijas izvirzītie priekšlikumi, kopīgā darbā mēs ejam pareizā virzienā, lai zemi Latvijas iedzīvotāji maksimāli varētu izmantot lauksaimnieciskajā ražošanā. Tāpat, ņemot vērā citu Eiropas Savienības valstu pieredzi, uzskatām, ka iegādes kritērijiem ir jābūt vēl stingrākiem, lai nacionālo resursu saglabātu vietējo iedzīvotāju īpašumā,» pauda biedrības priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Biedrībā norādīja, ka šodien «Zemnieku saeimas» valdes sēdē notika tikšanās ar Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītāju Romānu Naudiņu un Saeimas deputātu Edgaru Putru, panākot vienošanās turpināt darbu pie šī jautājuma un tuvākajā laikā izstrādāt jaunus priekšlikumus.

Jau vēstīts, ka Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā «Par zemes privatizāciju lauku apvidos», paredzot atvieglot zemes iegādes nosacījumus vietējiem lauksaimniekiem, kā arī neļaut ārzemniekiem pirkt zemi, ja viņi pastāvīgi neuzturas Latvijā.

Deputātu atbalstītais priekšlikums paredz fiziskām un juridiskām personām nosacījumu prast latviešu valodu vismaz A līmeņa 1.pakāpē, ja persona vēlas iegādāties zemi Latvijā.

Šādu priekšlikumu iepriekš atbalstīja arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija.

Savukārt pretēji komisijas lēmumam deputāti šodien atbalstīja vēl vienu ierosinājumu papildināt kritējus cilvēkiem, kuri vēlas iegādāties lauksaimniecības zemi. Proti, turpmāk to varēs iegādāties personas, kas ir spējīgas valsts valodā prezentēt zemes turpmāku izmantošanu lauksaimnieciskajā ražošanā un atbildēt uz pašvaldības komisijas locekļu jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu