Varēs iesniegt dokumentus jebkurā UR nodaļā neatkarīgi no juridiskās adreses

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par Uzņēmumu reģistru (UR), nolemjot atteikties no tiesību subjektu ģeogrāfiskas lietu piekritības, kas nozīmē, ka UR žurnālā un komercreģistrā reģistrējamie tiesību subjekti varēs iesniegt dokumentus jebkurā UR nodaļā neatkarīgi no tā, kur reģistrēta tiesību subjekta juridiskā adrese.

Iepriekš tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka pilnīga dokumentu aprites un apstrādes procedūru elektronizācija UR darbā nodrošinās būtisku pavērsienu administratīvā sloga un birokrātijas samazināšanā uzņēmējiem.

Savukārt, lai paredzētu ērtāku un ātrāku ierakstu izdarīšanu UR vestajos reģistros, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu, kā arī kompetento iestāžu un amatpersonu lēmumu vai rīkojumu nodrošinājuma līdzekļu reģistrācijas gadījumā, likumā noteiktas UR tiesības ierakstus izdarīt, nepieņemot atsevišķu lēmumu. Tādējādi tiks ievērojami samazināts laika un resursu patēriņš.

Likumā arī noteikts, ka UR, nepieņemot atsevišķu lēmumu, būs tiesības aktualizēt UR vestajos reģistros ierakstītās ziņas, pamatojoties uz Iedzīvotāju reģistra vai Valsts adrešu reģistra informāciju. Ziņu aktualizēšana, pamatojoties uz citu valsts reģistru sniegto publiski ticamo informāciju, nosakāma kā tiesība, ņemot vērā, ka automātiska aktualizācija var nebūt iespējama tehnisku problēmu dēļ.

Likumā arī nostiprināta prasība, ka UR bez maksas publicē savā tīmekļa vietnē informāciju par biedrību un nodibinājumu darbības jomām. Ministrs iepriekš pauda pārliecību, ka UR ieviestie modernie tehnoloģiskie risinājumi dokumentu apritē un datu apmaiņā ar uzņēmējdarbības uzsākšanas, veikšanas un izbeigšanas procesā iesaistītajām valsts institūcijām pozitīvi ietekmēs Latvijas rādītājus tiesiskās vides novērtējumos dažādos starptautiskajos reitingos.

Provizoriskie aprēķini liecina, ka likuma izmaiņas pozitīvi ietekmēs 11 765 uzņēmējus, ļaujot ietaupījumu 809 432 eiro apmērā.

Normas saistībā saistībā ar atteikšanos no lietu piekritības noteikšanas stāsies spēkā 2018.gada 1.jūlijā.

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma arī vienā izmaiņu paketē virzītos grozījumus Biedrību un nodibinājumu likumā un Politisko partiju likumā.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu