Saistībā ar «Lattelecom» darbu lūdz vērtēt kapitālsabiedrību uzdevumus drošības jautājumos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija plāno ar vēstuli vērsties Ekonomikas ministrijā (EM), lai lūgtu izvērtēt valsts kapitālsabiedrību uzdevumus valsts drošības un kultūrtelpas aizsardzības jautājumos.

Tāpat komisija vēstuli plāno adresēt arī Pārresoru koordinācijas centram un Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS).

Komisija šādu lēmumu pieņēma šodien notikušajā sēdē, kurā tika pārrunāts jautājums par SIA «Lattelecom» televīzijas kanālu pakalpojumu piedāvājumu.

Sēdes laikā tika apspriesta komisijai adresēta vēstule no Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošās pētnieces Dagmāras Beitneres-Le Gallas, bijušā vēstnieka Valda Krastiņa un politiķa, publicista Daiņa Īvāna, kurā pausta neizpratne par «Lattelecom» lēmumu pārtraukt Francijas televīzijas kanālu «France2» un «RaiUno» translēšanu.

Vēstulē skaidrots, ka lēmums pārtraukt iepriekšminēto kanālu pārraidīšanu kaitē sabiedrībai kopumā, jo «Lattelecom» ir valsts uzņēmums, kuram Latvijā dzīvojošajiem būtu jānodrošina vispusīga un nepastarpināta ziņu un kultūrvēsturisko raidījumu pieejamība, it īpaši laikā, kad Eiropā norisinās politiski svarīgi procesi, tostarp tuvojas Francijas prezidenta vēlēšanas.

Vēstules autori pārmet, ka uzņēmums par prioritāti ir izvirzījis peļņu un reitingus, nevis sabiedrības kritiskās domāšanas veicināšanu un tai pieejamās informācijas dažādošanu. Tā vietā «Lattelecom» piedāvātajā saturā dominē izklaidējoši raidījumi un tā televīzijas kanālu sarakstā ir nesamērīgi daudz Krievijas informatīvās telpas kanālu, uzskata vēstules autori.

Komisijas priekšsēdētāja un Saeimas deputāte Inese Laizāne (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA sacīja, ka komisijai adresētā vēstule ir radījusi jautājumu par to, kādi ir tieši valsts kapitālsabiedrību uzdevumi. Lai arī viens no tiem ir veiksmīgas saimnieciskās darbības īstenošana, nav īsti skaidrs, kādi tie ir gan drošības, gan kultūrpolitikas telpas aizsardzības jautājumos.

Pēc Laizānes teiktā, «Lattelecom» veiksmīgi īsteno savu saimniecisko darbību, pelna naudu un peļņu dividendēs izmaksā tā lielākajam akcionāram - valstij. Tomēr parādās arī būtisks jautājums par to, kāds saturs tiek piedāvāts Latvijas sabiedrībai un kāds ir «Lattelecom» kā valsts kapitālsabiedrības uzdevums šajā jautājumā.

«Nevar būt tikai izklaide (..). Izglītojošais aspekts ir mūsu atbildība, kādu mēs esam sabiedrību veidojuši un ko mēs ieliekam sabiedrībā, kāda tā būs nākotnē,» sacīja politiķe.

Vēstulē EM tiks adresēti arī televīzijas satura daudzveidības jautājumi, uzsverot, ka reitingiem un tirgus rādītājiem nevajadzētu būt prioritārākiem par sabiedrībai piedāvāto saturu un tā kvalitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu