Saeimas komisija atbalsta «nacionālās drošības komercsabiedrību» grozījumus galīgajam lasījumam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja «nacionālās drošības komercsabiedrību» grozījumus, kas paredz, ka vajadzēs saņemt valdības atļauju, lai pēc likuma nosacījumu stāšanās spēkā kādas personas iegūtu būtisku ietekmi nacionālajai drošībai nozīmīgā komercsabiedrībā.

Izmaiņas plānots attiecināt uz atsevišķiem lieliem elektronisko sakaru uzņēmumiem, nacionālajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, kā arī atsevišķiem gāzes, elektroenerģijas un siltumenerģijas jomas uzņēmumiem.

Likumā paredzēts noteikt, ka par nacionālajai drošībai nozīmīgām komercsabiedrībām tiks atzīts elektroenerģijas vai siltumenerģijas ražotājs, kura uzstādītā faktiskā jauda pārsniegs 50 megavatus. Tāpat plānots noteikt, ka likums attieksies uz siltumenerģijas pārvades un sadales operatoriem, kuriem piederēs siltumtīkli vismaz 100 kilometru garumā. Likumā arī tiks paredzēts par nacionālai drošībai nozīmīgu komercsabiedrību noteikt tādu uzņēmumu, kas ir saņēmis licenci elektroenerģijas pārvadei.

«Nacionālās drošības komercsabiedrību» grozījumi atteiksies arī uz komercsabiedrību, kas Latvijā saņēmusi licenci dabasgāzes pārvadei, uzglabāšanai un sadalei.

Latvijā licenci dabasgāzes sadalei saņēmusi AS «Latvijas gāze». Atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām līdz gada beigām «Latvijas gāzei» juridiski jānodala sadales sistēmas operators. Prasību izpildīšanai energokompānijas akcionāri 31.martā lems par atbalstu sadales sistēmas operatora kā jaunveidojamās «Latvijas gāzes» meitassabiedrības izveidei reorganizācijas ceļā.

Jaunais regulējums varētu attiekties arī, piemēram, uz dabasgāzes uzglabāšanas un pārvades sistēmas operatoru «Conexus Baltic Grid».

Elektronisko sakaru jomā «nacionālās drošības komercsabiedrību» grozījumi attieksies uz SIA «Lattelecom» un trīs lielākajiem mobilo sakaru operatoriem. Pašlaik lielākie mobilo sakaru operatori Latvijā ir «Latvijas Mobilais telefons», «Tele2» un «Bite Latvija».

Par nacionālajai drošībai nozīmīgām komercsabiedrībām-televīzijām tiks atzītas arī TV3, LNT, PBK, LTV1, LTV7, «Re:TV», «Sportacentrs.com TV» un «Rīga TV24», komisijas sēdē skaidroja Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļas pārstāve Aiga Grišāne.

Saeima par likuma grozījumiem galīgajā lasījumā lems 23.martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu