Nacionālai drošībai atbilstošas komercsabiedrības būs arī «Lattelecom» un trīs mobilo sakaru operatori

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Šobrīd lielākie mobilo sakaru operatori Latvijā ir «Latvijas Mobilais telefons», «Tele2» un «Bite Latvija». Likumprojektā sākotnēji bija paredzēts noteikt, ka par nacionālai drošībai atbilstošu komercsabiedrību tiks noteikts arī elektronisko sakaru komersants ar būtisku ietekmi tirgū, kas noteikta Elektronisko sakaru likumā paredzētajā kārtībā.

Saskaņā ar šo sākotnējo piedāvājumu likuma normu darbība varētu tikt attiecināta uz apmēram 50 uzņēmumiem, un tas būtu pārāk plašs tvērums, komisijas sēdē norādīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Līdz ar to komisija grozījumos atbalstīja citu regulējumu, no kura izrietēs, ka elektronisko sakaru jomā grozījumi attieksies tikai uz «Lattelecom» un trīs lielākajiem mobilo sakaru operatoriem.

Likumā par nacionālai drošībai nozīmīgām komercsabiedrībām plānots atzīt ne tikai elektronisko sakaru jomas, bet arī atsevišķu citu sfēru uzņēmumus. Komisija darbu pie iesniegtajiem grozījumiem Nacionālās drošības likumā turpinās 22.martā, savukārt Saeima par tiem galīgajā lasījumā balsos 23.martā.

Kā ziņots, Saeima konceptuāli atbalstījusi likumu grozījumus, kas paredzēs valdības atļaujas saņemšanu, lai iegūtu būtisku ietekmi nacionālajai drošībai nozīmīgā komercsabiedrībā.

Nacionālās drošības likumu plānots papildināt ar atsevišķu nodaļu par nacionālajai drošībai nozīmīgo komercsabiedrību ierobežojumiem. Tajā būs noteikts, ka par nacionālajai drošībai nozīmīgu Latvijā reģistrētu komercsabiedrību nosakāma tāda komercsabiedrība, kura atbildīs vismaz vienam no likumā minētajiem nosacījumiem. Līdz ar to par nacionālajai drošībai nozīmīgām komercsabiedrībām varēs tikt atzīts ierobežots uzņēmumu loks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu