Latvijas apdrošināšanas kompāniju peļņa pērn sasniedz € 105 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas apdrošināšanas kompānijas pagājušajā gadā strādājušas ar peļņu 104,957 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem 2015.gadā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotie dati.

«Būtisku peļņas pieaugumu galvenokārt nodrošināja viena nedzīvības apdrošinātāja meitassabiedrības pārdošanas darījums. Izslēdzot šī faktora ietekmi nedzīvības apdrošināšanas sabiedrību peļņa kopumā būtu apmēram pieci miljoni eiro,» skaidroja FKTK Komunikācijas daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Līcīte.

2016.gadā «Balcia Insurance» pārdeva meitasuzņēmuma «BTA Baltic Insurance Company» akciju kontrolpaketi. Pagājušajā gadā «Balcia Insurance» peļņa pirms nodokļiem bija 98,713 miljoni eiro.

Tostarp Latvijas riska apdrošināšanas kompānijas 2016.gadā strādājušas ar peļņu 103,171 miljona eiro apmērā, kas ir vairākkārt vairāk nekā 2015.gadā, bet dzīvības apdrošinātāji guva peļņu 1,785 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

Līcīte atzīmēja, ka pagājušā gada laikā risku apdrošināšanas sabiedrību darbības izdevumi samazinājās, bet piekritušo atlīdzību straujais pieaugums par nopelnītajām prēmijām turpināja pasliktināt kombinēto rādītāju, kas raksturo risku apdrošināšanas sabiedrību pelnītspēju, un gada beigās tas bija 102,6%. Rādītājs virs 100% norāda uz zaudējumiem no risku apdrošināšanas darbības, neietverot investīciju ienākumus.

Pēc komisijas datiem, risku apdrošināšanas sabiedrībām apdrošināšana pagājušajā gadā radījusi zaudējumus 5,066 miljonu eiro apmērā, kas ir 4,8 reizes vairāk nekā 2015.gadā. Savukārt dzīvības apdrošināšanas sabiedrības no apdrošināšanas pērn cietušas zaudējumus 4,121 miljona eiro apmērā, kas ir pieaugums trīs reizes.

Vienlaikus Līcīte minēja, ka labvēlīgās tendences finanšu tirgos būtiski uzlaboja apdrošināšanas sabiedrību ieguldījumu atdevi - risku apdrošināšanas sabiedrībām tā pieauga no 1,5% līdz 2,7 % (izslēdzot vienreizējo darījumu par meitassabiedrības pārdošanu), bet dzīvības apdrošināšanas sabiedrībām - no 1,1% līdz 9,5%.

2015.gadā Latvijas apdrošināšanas kompāniju zaudējumi bija 887 200 eiro, tajā skaita risku apdrošinātāju peļņa bija 103 800 eiro, bet dzīvības apdrošinātāju zaudējumi bija 991 000 eiro.

Latvijā pagājušā gada beigās bija piecas risku apdrošināšanas sabiedrības un divas dzīvības apdrošināšanas kompānijas, kā arī darbojās astoņas ārvalstu risku apdrošinātāju filiāles un četras ārvalstu dzīvības apdrošinātāju filiāles.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu