Tramps publiskos nākamā gada budžeta plānu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien publiskos budžeta projektu nākamajam gadam, paredzot aizsardzības tēriņu palielināšanu un līdzekļu samazināšanu palīdzībai ārvalstīm un vides projektiem.

Trampa vārdiem runājot, budžeta ierosinājums ir viņa solījumu pārvēršana dolāros, bet, kā tieši nauda tiks sadalīta, galu galā izlems Kongress.

Ja notiks pēc Trampa prāta, valsts ministriju un aģentūru vidū būs vairāk zaudētāju, nekā ieguvēju.

Līdzekļus paredzēts palielināt aizsardzībai, robežu apsardzei, likuma varas īstenošanai un skolām.

«Jums ir Amerikas pirmais kandidāts, un jums ir Amerikas pirmais budžets,» paziņoja valdības Menedžmenta un budžeta biroja direktors Miks Malveinijs.

Finansējumu Valsts Departamentam paredzēts samazināt par 28%, galvenokārt ierobežojot ārvalstu palīdzības programmas, norādīja Malveinijs. Tostarp paredzēts samazināt finansējumu ANO un Pasaules Bankai.

Savukārt finansējumu Aizsardzības ministrijai paredzēts palielināt par 10% jeb 54 miljardiem dolāru, bet finansējumu Iekšzemes drošības ministrijai - par 6%, tostarp žoga celtniecībai uz ASV dienvidu robežas šogad atvēlot 1,5 miljardus dolāru, bet nākamgad - 2,6 miljardus.

Budžeta projekts arī paredz piešķirt papildu 1,5 miljardus dolāru nelegālo imigrantu aizturēšanas centriem un viņu deportēšanai, kā arī 314 miljonus dolāru, lai algotu papildus robežkontroles un imigrācijas dienesta darbiniekus.

Par 11,3% paredzēts palielināt budžetu Nacionālajai kodoldrošības pārvaldei, kas pārrauga kodolarsenāla drošību, uzturēšanu un zinātniskās laboratorijas. Pārvaldei plānots novirzīt vismaz pusi no Enerģētikas ministrijas budžeta.

Veterānu lietu ministrijai finansējumu paredzēts palielināt par 5,9%.

Aptuveni 500 miljonus dolāru paredzēts atvēlēt cīņai ar narkomāniju un tās ārstēšanai. Plānots palielināt arī Tieslietu ministrijas finansējumu cīņai ar narkotikām.

Tikmēr Izglītības ministrijas budžetu plānots samazināt par 13% jeb deviņiem miljardiem dolāru, vienlaikus par 1,4 miljardiem dolāru palielinot finansējumu skolu izvēles programmu paplašināšanai.

Budžeta projekts paredz par 31,4% jeb 2,6 miljardiem dolāru samazināt finansējumu Vides aizsardzības pārvaldei, kurā tiktu likvidēts 3200 darbavietu.

Absolūtos skaitļos vislielākais samazinājums - 12,6 miljardi dolāru - paredzēts Veselības ministrijai. Tās budžetu plānots apcirpt par 16,2%. Tostarp plānots par 5,8 miljardiem dolāru samazināt 32 miljardu dolāru lielo finansējuma Nacionālajam veselības institūtam, kas ir valsts galvenā medicīnisko pētījumu aģentūra.

Nodarbinātības ministrijas budžetu paredzēts samazināt par vairāk nekā 20% jeb 2,5 miljardiem dolāru, tostarp likvidējot programmu, kas palīdzējusi atrast darbu vairāk nekā miljonam cilvēku, kuri vecāki par 54 gadiem.

Plānots samazināt finansējumu arī Lauksaimniecības ministrijai - par gandrīz 21% jeb 4,7 miljardiem dolāru, un Transporta ministrijai - par gandrīz 13% jeb 2,4 miljardiem dolāru.

Paredzēts pārtraukt subsīdijas dzelzceļa uzņēmumam «Amtrak» tālo distanču maršrutos, kas, visticamāk, nozīmēs šo maršrutu likvidēšanu, jo tie nenes peļņu.

ASV Ieņēmumu dienesta budžetu paredzēts apcirpt par 239 miljoniem dolāru, bet Tirdzniecības ministrijas - par 1,5 miljardiem.

Plānots arī pārtraukt valsts līdzdalību Sabiedrisko raidorganizāciju korporācijā, kas palīdz finansēt sabiedriskos telekanālus un radio, un virknē citu neatkarīgu aģentūru, kas līdz šim saņēma valsts finansējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu