Polija un Ukraina varētu vērsties pret «Nord Stream II» tiesās

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Polija un Ukraina trešdien paziņojušas, ka varētu vērsties tiesās, lai apturētu Krievijas ieceri būvēt gāzesvadu «Nord Stream II», kuru Maskava varētu izmantot politiskajai «šantāžai».

Krievijas enerģētikas gigants «Gazprom» plāno būvēt otru gāzesvadu pa Baltijas jūras gultni, kas savienotu Krieviju ar Vāciju, apejot Poliju un Ukrainu.

«Gadiem ilgi esam teikuši, ka gan «Nord Stream I», gan «Nord Stream II» ir politiski instrumenti, kurus Krievija galvenokārt izmanto pret Eiropu (..). Krievija abus cauruļvadus jebkurā brīdī var izmantot šantāžai,» kopīgā preses konferencē ar savu ukraiņu kolēģi Pavlo Klimkinu žurnālistiem Varšavā uzsvēra Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis.

Viņš piebilda, ka Polija un Ukraina, «iespējams, apvienos spēkus», lai izmantotu visus tiesiskos līdzekļus Eiropas Savienības (ES) pārliecināšanai par šī projekta politisko iedabu.

«Mūsu viedoklis par sadarbību ar Krieviju un par enerģētisko drošību atšķiras no daudzu rietumvalstu viedokļa,» norādīja Vaščikovskis, piebilstot, ka daudzi rietumnieki ir «naivi».

Savukārt Klimkins uzsvēra, ka ES vajadzētu sev pavaicāt, vai tā vēlas būt «atkarīga no citas valsts, jo «Gazprom» ir daļa no Krievijas, kam neviens neuzticas».

Vaščikovskis norādīja, ka pateicoties savam jaunajam sašķidrinātās dabasgāzes terminālam Baltijas jūras piekrastē un jaunbūvējamajam cauruļvadam, kas nodrošinās gāzes piegādi no Norvēģijas, Polija piecu gadu laikā atbrīvosies no Krievijas gāzes atkarības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu