Ķīna brīdina par tirdzniecības karu PTO ignorēšanas gadījumā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ķīna ceturtdien paziņojusi, ka gadījumā, ja ASV neievēros Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) lēmumus, var izcelties «tirdzniecības karš».

Savienoto Valstu Tirdzniecības pārstāvniecības (USTR) - ASV valdības aģentūras - pagājušajā nedēļā nosūtītā vēstulē Kongresam, kurā izklāstīts prezidenta Donalda Trampa redzējums, pārskatīti nosacījumi, ar kuriem ASV pievienojās PTO.

Trampa administrācijas interpretācijā «Kongress skaidri norādījis, ka amerikāņi nav tieši pakļauti PTO lēmumiem».

Ķīna brīdināja, ka mēģinājumi diskreditēt PTO kaitētu tirdzniecībai nākotnē.

«Ja PTO locekļi ignorē organizācijas noteikumus pašlabuma vārdā un atsakās ievērot tās spriedumus strīdos, tad daudzpusējā tirdzniecības sistēma eksistēs tikai nosaukuma dēļ un var pat atkārtoties pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu tirdzniecības karš,» paziņoja Ķīnas Tirdzniecības ministrijas preses pārstāvis.

«Mēs aicinām ietekmīgās PTO locekles ievērot to, ko pašas māca, pakļauties PTO noteikumiem un pildīt savus pienākumus,» viņš piebilda.

Tramps vairākkārt izteicies, ka ASV varētu sasniegt savus mērķus tirdzniecībā, koncentrējoties uz divpusējām sarunām.

Vēlēšanu kampaņas laikā Tramps nodēvēja PTO darbu par katastrofu un solīja agresīvāku pieeju, lai atvērtu ārvalstu tirgus ASV uzņēmumiem.

Tramps arī pārmetis Ķīnai spekulēšanu starptautiskajā sistēmā, apgalvojot, ka Ķīnas netaisnīgā politika maksājusi ASV desmitiem tūkstošus darbavietu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu