Februārī Latvijā patēriņa cenas pieaug par 0,4%; gada inflācija sasniedz 3,3%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā šogad februārī salīdzinājumā ar janvāri patēriņa cenas pieauga par 0,4%, bet gada laikā - šogad februārī salīdzinājumā ar 2016.gada februāri - inflācija sasniegusi 3,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, februārī audzis par 0,7%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2017.gada februārī, salīdzinot ar janvāri, precēm cenas pieaugušas par 0,6%, bet pakalpojumiem nav mainījušās, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada februāri precēm cenas augušas par 3,4%, bet pakalpojumiem - par 3%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām februārī salīdzinājumā ar janvāri bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar mājokli saistītajām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam dažādu preču un pakalpojumu grupā, ar transportu saistītajām precēm un pakalpojumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas pieauga par 1,1%. Lielākā ietekme uz cenu kāpumu pārtikas grupā bija svaigiem dārzeņiem. Sadārdzinājās arī piena produkti, žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa, kafija, piens, makaronu izstrādājumi, svaigas vai atdzesētas zivis. Savukārt cenas samazinājās mājputnu gaļai.

Alkoholisko dzērienu un tabakas grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,7%, ko ietekmēja cenu kāpums tabakas izstrādājumiem un vīnam. Savukārt cenas akciju ietekmē samazinājās stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas februārī palielinājās par 1,1%. Būtiskākā ietekme uz cenu pieaugumu grupā bija siltumenerģijai, kas mēneša laikā kļuva dārgāka vidēji par 3,7%.

Savukārt ar transportu saistīto preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,3%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums pasažieru aviopārvadājumiem. Savukārt cenas pieauga benzīnam.

Vidējais cenu līmenis atpūtas un kultūras grupā mēneša laikā palielinājās par 0,6%, ko visvairāk ietekmēja cenu kāpums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem un ziediem. Vidējais cenu līmenis samazinājās daiļliteratūras grāmatām.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis mēneša laikā samazinājās par 1%. Lielākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, kas akciju ietekmē kļuva par 2,9% lētāki.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums mēneša laikā bija farmaceitiskajiem produktiem. Cenu samazinājums bija apaviem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem.

Vienlaikus lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2017.gada februārī, salīdzinot ar 2016.gada februāri, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, sakaru grupai, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis salīdzinājumā ar pagājušā gada februāri palielinājās par 6,1%. Cenas pieauga svaigiem dārzeņiem, piena produktiem, sieram un biezpienam, pienam, sviestam, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai, cukuram, svaigām vai atdzesētām zivīm, svaigiem augļiem, šokolādei, cūkgaļai, saldumiem un kafijai. Savukārt lētāka kļuva mājputnu gaļa un kartupeļi.

Apģērbiem cenas gada laikā samazinājās par 2,1%, bet apaviem - par 1,5%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas palielinājās par 1,7%. Dārgāki kļuva mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, atkritumu savākšana, kanalizācijas pakalpojumi un ūdensapgāde, savukārt lētāka kļuva dabasgāze.

Savukārt ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā pieauga par 6,7%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai par 18,8%. Savukārt cenas samazinājās pasažieru aviopārvadājumiem, rezerves daļām un piederumiem personiskajiem transportlīdzekļiem.

Vidējais cenu līmenis sakaru grupā palielinājās par 6,3%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums fiksēto un mobilo tālruņu pakalpojumiem. Savukārt interneta piekļuves pakalpojumi kļuva lētāki.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums gada laikā bija tabakas izstrādājumiem, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem, farmaceitiskajiem produktiem.

Pēdējo reizi Latvijā gada inflācija, kas pārsniedz 3% līmeni, bija 2012.gada martā, kad arī gada laikā patēriņa cenas auga par 3,3%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu