Latvijas Bankas konkursā par inovatīvāko monētu uzvar «Medus» monēta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Bankas izsludinātajā inovatīvas eiro kolekcijas monētas dizaina konkursā 1.vieta piešķirta industriālā dizainera Artūra Analta darbam «Medus», informēja konkursa rīkotāji.

Latvijas Banka konsultēsies ar konkursa uzvarētāju un kaltuvēm, kā šo ideju, izmantojot autora iecerētos materiālus, īstenot monētā.

Konkursā 2.vieta piešķirta Mārča Kalniņa darbam «H2OABC», bet 3.vieta - mākslinieka Artūra Šēnfelda darbam «Zelta vērtības».

Atklātajā konkursā kopumā tika iesniegti 42 darbi, ko vērtēja Latvijas Bankas monētu dizaina komisija. Analta darbi ar devīzi «Valters Caps» un «Daugava» bija starp godalgotajiem arī iepriekšējā, 2015.gadā rīkotajā inovatīvas monētas dizaina konkursā. Toreiz 1.vietu ieņēmušais arhitekta Mārča Kalniņa darbs «Z134M» 2016.gada nogalē pārdzima monētā «Zeme».

Konkursa uzvarētājiem tiks piešķirtas prēmijas. 1.vietas ieguvējam paredzēta 2500 eiro prēmija, savukārt 2. un 3.vietas ieguvējam - attiecīgi 1500 eiro un 1000 eiro prēmija. Veicināšanas prēmijas netika piešķirtas.

Konkurss tika izsludināts 2017.gada janvārī, un tajā tika meklētas idejas sižeta, dizaina un tehniskā izpildījuma ziņā inovatīvai monētai. To paredzēts izlaist šā gada decembrī.

Latvijas Banka gadā izlaiž piecas līdz septiņas kolekcijas monētas ar Latviju raksturojošiem sižetiem un augstvērtīgu māksliniecisko izpildījumu. Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāk apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, pieci vai desmit eiro. Kolekcijas monētu krāsa, diametrs, svars, materiāls būtiski atšķiras no apgrozības monētu raksturlielumiem.

Gan 2014., gan 2015.gadā Latvijas Banka izdeva sešas kolekcijas monētas, bet šogad plānots izdot sešas kolekcijas monētas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu