«Eurostat»: Latvijā ceturtajā ceturksnī bijusi 11.straujākā ekonomikas izaugsme ES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijā pagājušā gada ceturtajā ceturksnī bija 11. straujākais iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, liecina otrdien publiskotie ES statistikas pārvaldes «Eurostat» pārskatītie dati, kas apkopoti par 25 bloka zemēm.

Saskaņā ar sezonāli izlīdzinātiem datiem Latvijas IKP pērn ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2015.gada pēdējiem trim mēnešiem palielinājās par 2,2%, kas bija 11.straujākais pieaugums ES dalībvalstu, par kurām pieejami dati, vidū.

Straujāka ekonomikas izaugsme nekā mūsu valstī pagājušā gada pēdējā ceturksnī salīdzinājumā ar 2015.gada oktobri-decembrī reģistrēta Rumānijā (+4,8%), kam seko Slovēnija (+3,6%), Horvātija (+3,5%), Bulgārija (+3,4%), Polija (+3,1%), Lietuva un Spānija (abās valstīs +3%), Slovākija (+2,9%), Igaunija un Kipra (abās valstīs +2,8%), Nīderlande (+2,5%) un Zviedrija (+2,3%).

Gada izteiksmē IKP ceturtajā ceturksnī pieaudzis 24 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, bet Grieķija tas sarucis par 1,1%.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā ceturtajā ceturksnī gada izteiksmē reģistrēts IKP pieaugums par 1,8%, bet salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju-septembri ekonomikas izaugsme bijusi 0,4%.

Oktobrī-decembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo trīs mēnešu periodu IKP pieaudzis 23 ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati, bet kritums reģistrēts Grieķijā (-1,2%), bet Somijā tas saglabājies jūlija-septembra līmenī.

Latvijā IKP ceturkšņa izteiksmē pieaudzis par 1,1%. Lielāks pieaugums reģistrēts Igaunijā (+1,9%), Polijā (+1,7%), Lietuvā (+1,4%), Rumānijā (+1,3%), kā arī Slovēnijā (+1,2%).

Visas ES ekonomika pērn ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar šo pašu laikposmu 2015.gadā palielinājās par 1,9%, bet eirozonas IKP pieaugums gada izteiksmē bija 1,7%. Salīdzinājumā ar pagājušā gada trešo ceturksni oktobrī-decembrī IKP pieaugums ES bija 0,5%, bet eirozonā tas bija 0,4%.

Dati par Īriju, Luksemburgu un Maltu nav pieejami. Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi ir izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu