FKTK vēršas tiesā ar «Trasta komercbankas» maksātnespējas pieteikumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) Vidzemes priekšpilsētas tiesā iesniegusi pieteikumu atzīt likvidējamo «Trasta komercbanku» par maksātnespējīgu, pavēstīja FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Laima Auza.

(Pievienota 7.rindkopa.)

Viņa informēja, ka FKTK padome ir saņēmusi un izvērtējusi «Trasta komercbankas» likvidatora Ilmāra Krūma iesniegumu bankas maksātnespējas procesa sākšanai un iesniegusi to Vidzemes priekšpilsētas tiesā apstiprinājumam, vienlaicīgi lūdzot tiesu lemt par bankas maksātnespējas procesa administratora Armanda Rasas apstiprināšanu.

«»Trasta komercbankas» likvidācijas procesā ir konstatēts, ka bankas mantas (aktīvu) nepietiek visu kreditoru prasījumu pilnīgai apmierināšanai,» skaidroja Auza. Atbilstoši «Trasta komercbankas» likvidatora sniegtajai informācijai 2017.gada 31.janvārī bankas kopējās saistības bija 124,6 miljoni eiro, tostarp kreditoru prasījuma tiesības pret banku bija 121,1 miljona eiro apmērā, bet bankas aktīvi bija 73 miljonu eiro apmērā.

Bankas likvidācijas procesa laikā ir izdevies atgūt līdzekļus 111,9 miljonu eiro apmērā. Tāpat noguldītājiem izmaksāta garantētā atlīdzība (līdz 100 000 eiro ) 54,5 miljonu eiro apmērā, kas pilnībā segta no bankas līdzekļiem, neizmantojot Noguldījumu garantiju fonda līdzekļus.

«Bankai atrodoties likvidācijas procesā, tai piederošo mantu visbiežāk nav iespējams pārdot par bilances vērtību, un piespiedu atsavināšanas gadījumā tirgus vērtība var būt zemāka. Tas atkarīgs no likvidatora izvēlētās aktīvu pārdošanas stratēģijas. Ņemot vērā faktiskos apstākļus, «Trasta komercbankas» likvidators pieņēma lēmumu par bankrota procedūras uzsākšanu un maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu tiesā, un tāpēc ar maksātnespējas procesa pieteikumu vērsās FKTK,» atzīmēja FKTK, piebilstot, ka Krūms ir izlēmis darbu pie bankas maksātnespējas procesa neturpināt.

Tāpat FKTK informēja, ka komisija maksātnespējas administratora amatam ir izvēlējusies Rasu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktjai kārtībai. Rasa kļūs par bankas maksātnespējas procesa administratoru, ja viņu amatā apstiprinās tiesa.

Tiesā aģentūrai LETA pavēstīja, ka pieteikums šodien ir saņemts un nodots tiesnesei, kuras lietvedībā ir šis process. Tiesnese ar to iepazīsies un tad lems par tālāko gaitu.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Eiropas Centrālā banka pēc FKTK ierosinājuma no 2016.gada 4.marta anulējusi «Trasta komercbankai» izsniegto licenci, ņemot vērā, ka banka ilgstoši pieļāva nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās bankas darbības jomās. Tāpat tika ņemts vērā FKTK kā Latvijas Noregulējuma iestādes izvērtējums, ka bankai nebija iespējams piemērot noregulējumu jeb glābt to sabiedrības interesēs.

«Trasta komercbanku» par likvidējamu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzina 14.martā.

Pēc aktīvu apmēra un arī piesaistīto noguldījumu apmēra «Trasta komercbanka» 2015.gada beigās bija 14.lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu