«SEB banka» Latvijas ekonomikas izaugsmi šogad un nākamgad prognozē 3,5% apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

«SEB banka» Latvijas ekonomikas izaugsmi gan šogad, gan nākamgad prognozē 3,5% apmērā.

Tādējādi izaugsme paātrināsies salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad Latvijas ekonomikas izaugsme bija tikai 1,6%.

«SEB banka» Latvijai prognozē straujāku tautsaimniecības izaugsmi nekā kaimiņvalstīs. Lietuvas ekonomikas izaugsme šogad tiek prognozēta 2,5% apmērā, bet nākamgad - 3%. Savukārt Igaunijas ekonomikas izaugsme šogad tiek lēsta 2,2% apmērā, bet nākamgad - 3,1%.

«SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis vērtēja, ka Latvijā turpinās augt patēriņš, jo saglabājas tam labvēlīgi nosacījumi. Arī «SEB bankas» iekšienē redzams, ka atdzīvojas pieprasījums pēc patēriņa kredītiem un kredītiem kopumā.

Atgūsies arī eksports, jo uzlabojas noskaņojums eirozonā un pasaulē. Straujš eksporta pieaugums gan nav gaidāms. Kritiskie punkti varētu būt Krievijas tirgus un Lielbritānijas tirgus, vērtēja ekonomists.

Savukārt primārais investīciju avots tuvākajos gados būs Eiropas Savienības struktūrfondi, kas ļaus nodrošināt izaugsmi, bet vienlaikus radīs ļoti strauju pieprasījumu pēc būvniecības pakalpojumiem.

«SEB banka» prognozē, ka reālā alga Latvijā turpinās augt, bet lēnāk, nekā bijām pieraduši. Šogad algas kāpums tiek lēsts 4% apmērā. Arī bezdarbs mazināsies lēni, un vidējais bezdarba līmenis Latvijā saglabāsies augsts - šogad 8,6% apmērā.

Kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā darba samaksas kāpums ir straujāks nekā Latvijā. Igaunijā darba samaksas pieaugums ir ļoti akūta problēma, kas veicina bezdarba līmeņa pieaugumu. Igaunijā darba devēji pieprasa augstākas prasmes, kā rezultātā lēni aug bezdarbs, attiecīgi arī vakanču skaits ir audzis, skaidroja Gašpuitis.

«SEB banka» arī vērš uzmanību, ka inflācija kļūs straujāka, sekojot globālajām tendencēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu