LAD aicina lauksaimniekus arī šogad sezonas strādniekus reģistrēt elektroniski

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tāpat kā iepriekšējos trijos gados arī šogad lauksaimniekiem būs iespēja sezonas strādniekus reģistrēt īpašajā Lauku atbalsta dienesta elektroniskajā pieteikšanās sistēmā, līdz ar to saimniecības sezonas laukstrādniekus varēs sākt reģistrēt no 1.aprīļa.

Kā informēja LAD pārstāve Kristīne Ilgaža, trīs gadu laikā, kopš ieviests sezonas laukstrādnieka ienākuma nodoklis, kā arī radīta iespēja strādniekus reģistrēt elektroniski, ir pieaudzis gan saimniecību skaits, gan arī reģistrēto sezonas laukstrādnieku skaits.

Vislielākais nodarbināto skaits reģistrēts saimniecībās Zemgalē, Ziemeļkurzemē un Lielrīgā. Šo reģionu aktivitāte palikusi nemainīga kopš sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa režīma ieviešanas.

Tikmēr vidējā ikmēneša darba samaksa vienam nodarbinātajam sezonā programmas īstenošanas laikā ir pieaugusi no 143 eiro 2014.gadā līdz līdz 259 eiro pērn.

Kā norāda LAD, izmantojot šo nodokļa režīmu, ieguvēji ir gan saimnieki, gan nodarbinātie. Sezonas laukstrādnieku ienākumu nodoklis ir 15% no nopelnītā atalgojuma, un nodarbinātais kļūst sociāli apdrošināts pensijai. Kopējais aprēķinātais nodoklis 2016.gadā bija 107 575 eiro, bet 2014.gadā tie bija 40 527eiro .

Plašāka informācija par sezonas laukstrādnieku reģistrāciju ir pieejama LAD mājaslapā izvēlnē «Sezonas laukstrādnieki».

Kā ziņots, sezonas laukstrādnieka ienākuma nodoklis ieviests 2014.gadā un attiecas uz personām, kas nodarbinātas augļkoku, ogulāju un dārzeņu sējā un stādīšanā, to kopšanā un ražas novākšanā, kā arī augļu, ogu un dārzeņu šķirošanā. Nodokli var piemērot personai, kas no 1.aprīļa līdz 30.novembrim pie viena vai vairākiem darba devējiem strādā ne vairāk kā 65 kalendāra dienas un kuras ienākumi nepārsniedz 3000 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu