Igaunija: Astravjecas AES ir jāatbilst visaugstākajiem drošības standartiem

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JIJI PRESS / JIJI PRESS

Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministre Kadri Simsone, pirmdien Tallinā tiekoties ar Lietuvas enerģētikas ministru Žīgimantu Vaičūnu, uzsvēra, ka Baltkrievijā būvētajai Astravjecas atomelektrostacijai (AES) ir jāatbilst visaugstākajiem drošības standartiem.

Tikšanās laikā Vaičūns pateicās Igaunijai par tās atbalstu Astravjecas AES jautājumā, informēja Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministrijā. Lietuva saistībā ar netālu no tās robežām būvēto kodolstaciju izteikusi bažas par tās drošību un negodīgo konkurenci, ko radītu no stacijas importētā elektrība.

Simsone sacīja, ka par svarīgu uzskata Eiropas Savienībā un tās robežu tuvumā esošo AES atbilstību visaugstākajiem drošības standartiem, tāpat Igaunijas skatījumā ir svarīgi nodrošināt, ka trešo valstu ražotās elektrības konkurences apstākļi ir vienlīdzīgi.

Igaunijas un Lietuvas ministri pauda kopīgu pozīciju, ka Baltijas valstu elektrības tīklu sinhronizācija ar Rietumeiropas sistēmām ir jāpasteidzina, un nacionālajiem pārvades sistēmu operatoriem, piemēram, «Elering» un «Latgrid» šajā procesā jābūt nozīmīgai lomai.

Ministri norādīja, ka ir svarīgi sākotnējās vienošanās panākt jau šogad, lai saņemtu atbalstu no Eiropas Savienības nākamā gada budžeta. Simsone pauda prieku, ka Eiropas Komisija stingri atbalsta sinhronizācijas plānus, bet nākamajam posmam sarunās vajadzētu būt par konkrētu termiņu noteikšanu.

Abu valstu ministri arī runāja par reģionālo sašķidrinātās gāzes termināli un Igaunijas pozīciju, ka tāda termināļa izveidei jābūt balstītai uz tirgus, ekonomikas izmaksu efektivitātes un ilgtermiņa konkurētspējas principiem. Lietuva iepriekš ir paziņojusi, ka sašķidrinātās gāzes terminālis Klaipēdas ostā atbilst visa reģiona vajadzībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu