Izsniegts pirmais apliecinājums par jaunajām prasībām atbilstošu kases aparātu sistēmu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Starptautiskā audita un biznesa konsultāciju kompānija «KPMG Baltics» ir pabeigusi Latvijā pirmās, jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošās kases sistēmas atbilstības pārbaudi un izsniegusi pirmo apliecinājumu par tās atbilstību jaunajām prasībām, pavēstīja kompānijā.

Latvijā pirmās jaunajām prasībām atbilstošās kases sistēmas izplatītājs ir viens no lielākajiem kases sistēmu tirdzniecības un apkalpošanas uzņēmumiem Latvijā, SIA «Universālās vadības sistēmas». Tuvākajā laikā «KPMG Baltics» sāks vēl sešu SIA «Universālās vadības sistēmas» kases sistēmu atbilstības pārbaudes.

«KPMG Baltics» vecākais projektu vadītājs, sertificēts IT sistēmu revidents Kārlis Mālnieks atgādināja, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) īpašā paziņojumā ir uzsvēris, ka atbilstoši jaunajām tehniskajām prasībām sertificētus kases aparātus un sistēmas uzņēmējiem ir jāsāk lietot līdz 2017.gada 1.jūlijam. Tāpēc līdz kases aparātu vai sistēmu, ko šobrīd lieto nodokļu maksātājs, sertificēšanai ir atlicis mazāk nekā pieci mēneši. Tā kā viena kases aparāta vai sistēmas veida testēšana un sertifikācija atbilstoši starptautiskajai metodoloģijai ilgst vairākas nedēļas, jāgatavojas laicīgi.

«Aicinu tirgotājus, dažādu pakalpojumu sniedzējus un citus uzņēmējus, kuriem kases aparātu un sistēmu lietošana ir ikdienas nepieciešamība, vērsties pie saviem apkalpojošajiem dienestiem, lai paātrinātu kases aparātu un sistēmu sertificēšanu, ja tie atbilst tehniskajām prasībām,» sacīja Mālnieks.

Viņš pastāstīja, ka Latvijā ir pieejami vairāk nekā simts dažādu kases aparātu modeļu un vairāki desmiti dažādu kases aparātu sistēmu risinājumu. Jaunajām prasībām ir jāpielāgo lielākā daļa esošo kases aparātu un sistēmu. Ja šobrīd lietotais kases aparāts vai sistēma tehniskajām prasībām neatbilst un uzņēmējs izlēmis iegādāties jaunu iekārtu, vispirms ir lietderīgi pārliecināties, vai attiecīgā iekārta patiešām ir sertificēta kā atbilstoša. Informācija par sertificētajiem kases aparātiem un sistēmām ir apkopota VID mājaslapā.

Kā ziņots, 1.janvārī šogad spēkā stājas noteikumi par jaunajām kases aparātu un sistēmu prasībām, kurām uzņēmējiem jāpielāgojas līdz šī gada 1.jūlijam. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem atbilstošo kases aparātu, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu lietošana visiem nodokļu maksātājiem, izņemot padziļinātās sadarbības programmas dalībniekus, obligāti jāsāk ne vēlāk kā 2017.gada 1.janvārī.

Tā kā uzņēmēju gatavība, pielāgoties jaunajām prasībām, vērtējama kā zema, VID iepriekš paziņoja par sešu mēnešu pārejas periodu. Tas nozīmē, ka jaunām prasībām atbilstošus kases aparātus un sistēmas jāsāk lietot ar 1.jūliju.

Savukārt padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku reģistrā iekļautie nodokļu maksātāji jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošos kases aparātus, hibrīda kases aparātus un kases sistēmas jāsāk lietot ne vēlāk kā 2019.gada 1.janvārī.

«KPMG Baltics» kopš 2016. gada 1.oktobra ir VID atzīta kases aparātu atbilstības novērtēšanas un sertifikācijas institūcija. Atbilstības pārbaudes ietvaros «KPMG Baltics» pārbauda elektronisko ierīču un iekārtu modeļus, modifikāciju un programmu versijas, lai pārliecinātos par to atbilstību noteiktajām tehniskajām prasībām. Pēc pārbaudes, saņemot apliecinājumu par atbilstību jaunajām tehniskajām prasībām, VID kases aparātu iekļauj publiski pieejamajā nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu vienotajā datu bāzē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu