Banku analītiķi janvārī prognozē inflāciju 0,2-0,3% apmērā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijā patēriņa cenas šogad janvārī salīdzinājumā ar decembri varētu būt augušas par 0,2-0,3%, kas nozīmē, ka gada inflācija būs sasniegusi 2,9-3,2%, prognozēja banku analītiķi.

Tostarp «Swedbank» jaunākā ekonomiste Linda Vildava sacīja, ka patēriņa cenas 2017.gada janvārī salīdzinājumā ar decembri varētu būt augušas par 0,3%, kas nozīmē, ka gada laikā - šogad janvārī salīdzinājumā ar 2016.gada janvāri - patēriņa cenas būs palielinājušās par 3,2%.

Viņa minēja, ka mēneša laikā lielākais devums patēriņa cenu kāpumā, visticamāk, būs pārtikai. «Pārtikas cenas būs pieaugušas gan sezonālu faktoru, gan pasaules pārtikas cenu tendenču ietekmē,» teica Vildava.

Tāpat viņa norādīja, ka cenu kāpumu sekmēs arī jaunie, augstākie gāzes tarifi mājsaimniecībām. Tāpat varētu būt augušas degvielas cenas, jo janvārī nedaudz pakāpās naftas cena. Savukārt cenu izaugsmi ierobežos izpārdošanas laikā samazinātās cenas apģērbiem un apaviem.

Savukārt «SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis prognozēja, ka janvārī salīdzinājumā ar decembri patēriņa cenas Latvijā varētu būt augušas par 0,2%, kas nozīmē, ka gada laikā patēriņa cenas būs palielinājušās par 2,9%.

«Joprojām būs vērojama atlaižu un izpārdošanas ietekme, piemēram, apģērbiem un apaviem. Siltumenerģijas cena palika nemainīga, taču jaunais gads atnesa cenu pieaugumu ar mājokli saistītiem pakalpojumiem, piemēram, atkritumu izvešanai. Pieaugums sagaidāms arī pārtikas cenām, jo īpaši pienam un piena produktiem. Tāpat degvielas cenu svārstības bija pieauguma virzienā,» skaidroja Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām janvārī paziņos rīt, 10.februārī.

Jau vēstīts, ka 2016.gada decembrī Latvijā patēriņa cenas, salīdzinot ar novembri, pieauga par 0,6%, bet gada laikā - 2016.gada decembrī salīdzinājumā ar 2015.gada decembri - tās palielinājās par 2,2%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu