FM: Šogad jādara viss, lai nezaudētu daļu ES finansējuma

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Viens no šā gada izaicinājumiem būs nezaudēt Eiropas Savienības (ES) finansējumu Latvijai 2017.gada beigu finanšu mērķu neizpildes dēļ, liecina Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais informatīvais ziņojums.

FM norāda, ka arvien pieaug riski Eiropas Komisijas noteikto finanšu un ieviešanas nosacījumu izpildē, kas var radīt negatīvas sekas ar ES piešķīruma proporcionālu samazinājumu Latvijai, neizpildot ikgadējos mērķus, jeb snieguma rezerves 6% apmērā zaudēšanu, neizpildot 2018.gada snieguma ietvara mērķus katrai prioritātei.

«Ņemot vērā 2016.gada laikā kavēto Ministru kabineta (MK) noteikumu apstiprināšanu un attiecīgi vēlāk sāktās projektu atlases un vēlāku līgumu slēgšanu, attiecīgi 2016.gadā ievērojami mazāka finanšu plūsma rada negatīvu ietekmi uz prognozēto kumulatīvo finanšu rādītāju izpildi līdz 2017.gada beigām. FM sadarbībā ar atbildīgajām iestādēm un Centrālo finanšu un līgumu aģentūru patlaban analizē aktuālās operatīvās prognozes, to ietekmi un risku neizpildīt ES fondu investīcijām noteikto minimālo finanšu mērķi 2017. gadam un turpmākajiem gadiem, kā arī vērtē iespējas paātrināt projektu ieviešanu,» atzina ministrijā.

Tāpēc FM ieskatā šogad ir jāpaātrina ES projektu ieviešana un finanšu plūsma, vienlaikus nodrošinot efektīvu risku un drošu finanšu pārvaldību ar fokusu uz investīciju rezultātu sasniegšanu, lai nezaudētu ES finansējumu Latvijai 2017.gada beigu finanšu mērķu neizpildes dēļ, kā arī lai saglabātu iespēju izmantot snieguma rezerves finansējumu 6% apmērā katrai prioritātei, izpildot minimālos mērķus, kas noteikti līdz 2018.gada beigām .

«Šis ir īpaši aktuāli prioritārajā virzienā Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Eiropas Sociālā fonda izglītības jomā, kurā ir ievērojama kavēšanās ar investīciju nosacījumu izstrādi un priekšnosacījumu izpildi, t.sk. projektu priekšatlasi, kas rezultējas riskā ar augstu varbūtības pakāpi, ka snieguma ietvara rezerve 6% jeb 16,6 miljoni eiro var tikt zaudēta,» atzīst FM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu