«PrivatBank» pērn ieguldīja divus miljonus iekšējās kontroles sistēmās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

«PrivatBank» pagājušajā gadā investējusi vairāk nekā divus miljonus eiro iekšējās kontroles sistēmās un risinājumos. «PrivatBank» paziņojumā medijiem informē, ka tā pērn veikusi nozīmīgus uzlabojumus, lai atbilstu augstākajām starptautisko un vietējo regulatoru prasībām noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā.

«PrivatBank» valdes loceklis Sandijs Vectēvs, kurš atbild par naudas atmazgāšanas novēršanas (anti-money laundering, AML) un bankas atbilstības kontroli, skaidro, ka pērn noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā banka veica investīcijas divos pamatvirzienos: informācijas tehnoloģiju (IT) programmu nodrošinājumā un bankas speciālistu kvalifikācijas pilnveidošanā, kā arī kapacitātes stiprināšanā. Lielākie ieguldījumi novirzīti digitalizācijas un automatizācijas jomā, lai mazinātu operacionālo kļūdu iespējamību un samazinātu manuālā darba apmēru AML risku pārvaldības jomā. Procesu automatizācija bankai ļauj daudz labāk pārvaldīt iespējamos riskus un savlaicīgi rīkoties.

Nozīmīgas investīcijas novirzītas arī bankā strādājošo speciālistu kvalifikācijas celšanā un jaunu speciālistu piesaistē. Darbiniekiem nodrošināta iespēja regulāri iepazīties ar jaunākajām AML tendencēm, normatīvu izmaiņām, kā arī vietējo un starptautisko ekspertu pieredzi, izmantojot dažādās kvalifikācijas celšanas platformas.

Stratēģiskā līmenī pagājušajā gadā «PrivatBank» īstenoja apjomīgu biznesa risku un klientu portfeļa pārvērtēšanu, pilnībā atsakoties no darījumiem un klientu kategorijām ar potenciāli augstiem riskiem. Pārskatīta gan biznesa stratēģija, gan arī atbilstoši mainīti risku izvērtēšanas kontroles mehānismi.

Arī šogad «PrivatBank» turpinās ieguldīt līdzekļus AML risku pārvaldīšanas iekšējās kontroles sistēmās, lai nodrošinātu efektīvu un sistemātisku risku izvērtēšanu, klientu izpēti un darījumu uzraudzību. Tiks testētas ieviestās sistēmas un nepieciešamības gadījumā veiktas korekcijas. «»PrivatBank» neplāno apstāties pie sasniegtā un turpina sekot līdzi dinamiskajām izmaiņām normatīvo prasību jomā, kā arī iespējamo tehnoloģisko risinājumu attīstībā,» teikts bankas paziņojumā.

Jau ziņots, ka 2015.gadā Finanšu un kapitāla tirgus komisija sodīja «PrivatBank» par pārkāpumiem naudas atmazgāšanas prasību ievērošanā. Pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas konstatētajiem pārkāpumiem «PrivatBank» sāka uzlabot iekšējās kontroles sistēmas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā un mainīja bankas vadību.

Septembra beigās «PrivatBank» pēc aktīvu apmēra bija 12.lielākā banka Latvijā. «PrivatBank» 2016.gada deviņos mēnešos strādāja ar 8,4 miljonu eiro peļņu, bet «PrivatBank» grupas peļņa bija 8,57 miljoni eiro.

Latvijas «PrivatBank» vairākuma akcionārs ir Ukrainā strādājošā «PrivatBank», kuru pērn decembrī Ukrainas valdība nacionalizēja.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu