Prezidents kritizē VID cīņu ar ēnu ekonomiku, mudina bargāk pievērsties «aplokšņu algām»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts ieņēmumu dienestam (VID) atvērtā un godīgā darbā jāatjauno pēdējā laikā cietusī VID reputācija, kā arī aktīvāk un bargāk jāpievēršas «aplokšņu algu», neuzrādīto ienākumu un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanas shēmu apkarošanai, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Prezidents īpaši aizrādīja, ka joprojām nav ierosināts neviens kriminālprocess par tā saucamajām «aplokšņu algām», kaut arī kopš 2016.gada par to noteikta kriminālatbildība.

Kā informēja prezidenta Preses dienestā, Vējonis, tiekoties ar VID ģenerāldirektori Ilzi Cīruli norādīja, ka VID jāmainās un jākļūst par uzticamu palīgu iedzīvotājiem un uzņēmumiem, lai tādējādi sekmētu lielākus ieņēmumus valsts budžetā. «Nodokļi jāmaksā ikvienam. Savukārt VID jāstrādā, lai augtu iedzīvotāju un uzņēmumu motivācija nodokļus maksāt,» uzsvēra prezidents.

Vējonis akcentēja, ka svarīgs uzdevums dienestam būs atvērtā un godīgā darbā atjaunot pēdējā laikā cietušo VID reputāciju, jo tas ietekmē uzticību dienesta darbam un iekasētās nodokļu naudas izlietošanu visas sabiedrības vajadzībām. «Valsts pienākums ir nodrošināt prognozējamu nodokļu politiku, taisnīgi iekasēt nodokļus un budžeta ieņēmumus izlietot sabiedrības interesēm.

Ar darbiem valstij jāpierāda, ka veselības aprūpe iedzīvotājiem tiek nodrošināta vajadzīgajā apjomā, ka ikviens strādājošais var būt drošs par pensiju nākotnē,» sacīja Vējonis.

Kritiku prezidents veltīja līdzšinējai VID cīņai ar ēnu ekonomiku, aizrādot, ka joprojām nav ierosināts neviens kriminālprocess par tā saucamajām «aplokšņu algām», kaut arī kopš 2016.gada par to noteikta kriminālatbildība.

«Tā kā līdzšinējie rezultāti neliecina par progresu, atbildīgajām iestādēm būtu jālemj par papildu instrumentiem «aplokšņu algu» izskaušanā.

Iespējams, jādiskutē par atbildības noteikšanu arī darbiniekiem, kuri iesaistīti «aplokšņu algu» saņemšanā. Tādējādi būtu iespējams aizsargāt darbinieku tiesības,

sociālās intereses, un viņi būtu motivēti līdzatbildīgi iesaistīties cīņā pret «aplokšņu algām»,» rosināja prezidents.

Vējonis mudināja VID turpmāk aktīvāk un bargāk pievērsties «aplokšņu algu», neuzrādīto ienākumu un PVN izkrāpšanas shēmu apkarošanai, jo tie sastāda lielāko «ēnu ekonomikas» apjomu.

Valsts prezidents arī vērsa VID vadītājas uzmanību, ka

būtisks atskaites punkts, tajā skaitā turpmākajā VID darbā, būs jaunā nodokļu stratēģija un tās praktiskā ieviešana.

«Tam jābūt kā jaunas dzīves sākumam arī VID darbībā. Latvijas uzņēmēji līdz ar jaunas nodokļu politikas izstrādi šogad sagaida arī būtiskus uzlabojumus nodokļu administrēšanas jomā,» pauda Vējonis.

VID ģenerāldirektore Cīrule iepazīstināja prezidentu ar aktuālo informāciju par nodokļu iekasēšanu, minot, ka nodokļu ieņēmumi norit saskaņā ar plānu un prognozēm.

Šogad paredzēts kopbudžeta ieņēmumos iekasēt par 7,6% vairāk nekā 2016.gadā.

VID vadītāja akcentēja, ka dienests aktīvi līdzdarbosies jaunās nodokļu stratēģijas izstrādē ar mērķi panākt nodokļu iekasēšanas vienkāršošanu.

Valsts prezidents novēlēja jaunajai VID vadītājai turpināt uzsākto dialogu ar nozaru un uzņēmēju organizācijām, lai veicinātu savstarpējo sadarbību un nospraustu turpmākos VID darbības mērķus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu