ECB drīzumā varētu sākt monetārās stimulēšanas pasākumu samazināšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Centrālā banka (ECB) drīzumā varētu sākt samazināt tās monetārās stimulēšanas atbalstu eirozonas ekonomikai, norādījusi bankas padomes locekle Sabīne Lautenšlēgere. ECB jau ilgāku laiku fiksējusi procentu likmes eirozonā rekordzemā līmenī, kā arī tā bankām piedāvā lētus aizdevumus un katru mēnesi iegādājas valdību un korporatīvos vērtspapīrus vairāku desmitu miljardu eiro apmērā.

«Es esmu optimistiski noskaņota, ka mēs drīzumā spēsim pievērsties jautājumam par [stimulēšanas pasākumu] pārtraukšanu,» pavēstīja Lautenšlēgere runā Hamburgā. Ņemot vērā patērētāju pārliecības pieaugumu un bezdarba samazināšanos līdz septiņos gados zemākajam līmenim, «situācija eirozonā sākusi uzlaboties,» uzsvēra ECB padomes locekle.

«Plaša atlabšana tuvojas. Tajā pat laikā inflācija eirozonā decembrī ievērojami pieaugusi,» piebilst Lautenšlēgere. Pēc ES statistikas pārvaldes «Eurostat» datiem, eirozonā patēriņa cenas decembrī, salīdzinot ar 2015.gada attiecīgo mēnesi, pieaugušas par 1,1% pretstatā 0,6% novembrī un 0,2% kāpumam 2015.gada pēdējā mēnesī. Šie pasākumi paredzēti, lai reālajai ekonomikai nodrošinātu vairāk līdzekļu no finanšu sistēmas, veicinot ekonomikas izaugsmi un inflācijas pieaugumu līdz ECB noteiktajam mērķim aptuveni 2% apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu