Valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta atlikums sasniedzis 506,3 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Šā gada sākumā valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta atlikums sasniedzis 506,3 miljonus eiro, informēja Finanšu ministrijā (FM).

FM skaidroja, ka speciālais budžets ir valsts sociālās apdrošināšanas budžets. Valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta viens no pamatprincipiem - ilgtermiņā tā ieņēmumi sedz tā izdevumus. Lai ilgtermiņā valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta ieņēmumi segtu tā izdevumus, tad ekonomiski labākajos gados, kad valsts iekšzemes kopprodukts (IKP) ir virs potenciālā līmeņa, valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā būtu jāveido uzkrājums.

«Paaugstinoties valsts ekonomiskās izaugsmes tempiem, ko veicināja arī iestāšanās Eiropas Savienībā un investīciju ieplūdums valstī, palielinoties iedzīvotāju līdzdalībai reģistrētajā darba tirgū, kā arī pieaugot darbspējīgā vecuma iedzīvotāju skaitam, jo darba tirgū ienāca 1980.gados dzimušie, no 2002.gada valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā pamazām veidojās naudas līdzekļu pārpalikums, 2008.gadā sasniedzot 1,35 miljardus eiro,» informēja ministrijā.

Savukārt 2009.gadā, strauji pasliktinoties valsts ekonomiskajai situācijai, pieaugot bezdarbam un samazinoties iedzīvotāju darba ienākumiem, samazinājās arī ieņēmumi valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā, kā rezultātā samazinājās valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta uzkrātais naudas līdzekļu atlikums, un 2013.gada beigās tas sasniedza 266,2 miljonus eiro.

Savukārt sākot no 2014.gada valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā ir novērojama pozitīva tendence, kad ieņēmumi pārsniedz izdevumus, attiecīgi uz 2017.gada sākumu valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta naudas līdzekļu atlikums sasniedz 506,3 miljonus eiro.

Pēdējos gados valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta ieņēmumi un izdevumi ir pieauguši. Piemēram, 2017.gadā plānotie ieņēmumi un izdevumi ir par attiecīgi 29,2% un 21,3% lielāki nekā 2012.gadā. Savukārt salīdzinot valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta atbilstoši likumam «Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2017., 2018. un 2019.gadam» plānotos ieņēmumus un izdevumus ir redzams, ka 2018. un 2019.gadā attiecībā pret iepriekšējo gadu izdevumu pieauguma temps jau ir straujāks nekā ieņēmumu pieauguma temps.

«Uz to norāda arī tas, ka valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta 2017.-2019.gadam plānotais līdzekļu palielinājums samazinās, 2017.gadā sasniedzot 65,3 miljonus eiro, 2018.gadā - 57,7 miljonus eiro un 2019.gadā - 25,3 miljonus eiro,» atzina FM.

Vienlaikus šajos gados speciālā budžetā tiek plānots pārpalikums, kas nozīmē, ka tiek plānots, ka valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta naudas līdzekļu pārpalikums palielināsies. Tomēr jāņem vērā, ka esošā demogrāfiskā situācija un tās prognozes turpmākajiem gadiem, kā arī sabiedrības novecošanās būtiski ietekmēs turpmāko situāciju attiecībā uz valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžetu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu