Krievija noraida ECT prasību valstij izmaksāt divu miljardu eiro kompensāciju «Jukos» akcionāriem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas Konstitucionālā tiesa nolēmusi, ka Krievijai nav jāizmaksā kompensācija naftas kompānijas «Jukos» akcionāriem nepilnu divu miljardu eiro apmērā, lai gan iepriekš Krievijai šo summu lika izmaksāt Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT). ECT spriedums par kompensācijas izmaksu ir pretrunā Krievijas konstitūcijai, secināja Krievijas Konstitucionālā tiesa.

Spriedumā teikts, ka lielas summas izmaksa akcionāriem, kas izvairījās no nodokļu nomaksas, ir pretrunā konstitucionālajiem vienlīdzības un godīguma principiem.

2014.gada jūlijā ECT nolēma, ka Krievijai ir jāmaksā bijušajiem naftas kompānijas «Jukos» akcionāriem gandrīz 1,9 miljardi eiro, uzskatot par nepamatotiem jaunās tūkstošgades sākumā «Jukos» noteiktos sodus par nodokļu normu pārkāpumiem. Savukārt Krievijas Konstitucionālā tiesa savā lēmumā norādīja, ka kompānijas izvairīšanās no nodokļu nomaksas «apdraudēja tiesisku demokrātiskas sociālās valsts principus» un tai bija jāstrādā iedarbīgāk.

Krievija kompensāciju var izmaksāt tikai atsevišķiem bijušajiem «Jukos» akcionāriem, kas cietuši no kompānijas vadības rīcības, un kompensācijas izmaksa būtu tikai un vienīgi labās gribas izrādīšana, secināja Konstitucionālā tiesa.

Krievijas Tieslietu ministrija, kas ierosināja lietas izskatīšanu Konstitucionālajā tiesā, paudusi apmierinātību ar šādu lēmumu, lai gan vienlaikus tā solīja ļaunprātīgi neizmantot šo mehānismu attiecībā uz citiem ECT lēmumiem.

Savukārt Krievijas pārstāvis ECT paziņoja, ka atteikums izpildīt ECT lēmumu neradīs zaudējumus valsts īpašumam, jo ECT praksē nav pieņemta aktīvu arestēšana.

2015.gada jūlijā Krievijas Konstitucionālā tiesa nolēma, ka Krievijas likumiem ir priekšroka attiecībā pret ECT lēmumiem.

ECT lika Krievijas valstij atmaksāt «Jukos» akcionāriem 1,86 miljardus eiro, kas ietver sodu par nodokļu nesamaksāšanu, kas bija noteikts 2000.un 2001.gadā, ka arī atdot daļu no 7% nodevas, kas bija noteikta, saucot JUKOS valdi pie atbildības par pārkāpumiem, kas saistīti ar nodokļiem.

«Jukos» reiz bija lielāka Krievijas naftas kompānija, bet sabruka, kad 2003.gadā tika aizturēts tās vadītājs Mihails Hodorkovskis. Neilgi pirms tam Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija brīdinājis pieaugošo oligarhu slāni neiejaukties politikā.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu