Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas mērķis joprojām - vairāk e-pakalpojumu, arī angliski

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr/Kompania Piwowarska

Ekonomikas ministrija (EM) jaunajā Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānā mērķi saglabājusi tādu pašu kā iepriekšējos gados - nodrošināt vairāk e-pakalpojumu, tāpat plānā rosināts nodrošināt uzņēmējiem pakalpojumus arī angļu valodā.

EM jauno Uzņēmējdarbības vides pilnveidošanas pasākumu plānu nodevusi izskatīšanai valdības komitejā, kur tas tiks skatīts pirmdien, 23.janvārī.

Tāpat kā pēdējos pāris gadus arī jaunā plāna mērķis ir - «vienkārši un kvalitatīvi pakalpojumi uzņēmējdarbībā: vairāk e-pakalpojumu». Plānā iekļauti veicamie pasākumi, kas identificēti kā uzņēmējus apgrūtinoši tādās jomās kā uzņēmumu dibināšana, būvniecība un nekustamā īpašuma reģistrēšana, nodokļu administrēšana, e-pārvalde, un uzņēmējdarbības izbeigšanas pilnveidošana, un kuriem ir ietekme arī uz Latvijas «Doing Business» pētījuma un «Globālās konkurētspējas indeksa» rādītājiem.

Kopumā jaunajā plānā ir iekļauti 48 pasākumi, par kuru izpildi noteiktos termiņos ir noteiktas vairākas atbildīgās institūcijas - EM, Finanšu ministrija, Tieslietu ministrija, Labklājības ministrija, Satiksmes ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Veselības ministrija un Zemkopības ministrija, kā arī to padotībā esošas iestādes.

Uzņēmējdarbības plāna pasākumos ietvertie pamatprincipi paredz vienas pieturas aģentūras principa ievērošanu, principu «konsultē vispirms» ieviešanu, jo īpaši uzņēmējdarbības sākšanas posmā. Tāpat plāna pamatprincips ir vienkārši un kvalitatīvi valsts publiskie e-pakalpojumi, biznesa videi draudzīgu infrastruktūras attīstības pakalpojumu ieviešana, tajā skaitā saprātīgu termiņu ieviešanu un ievērošanu, nodrošinot drošības un kvalitātes prasību nozīmību.

Plāna pamatprincipos ietverta arī administratīvo prasību vienkāršošana, īpaši nodokļu un grāmatvedības jomā, un birokrātiskā sloga mazināšana, kā arī tiesiskās paļāvības stiprināšana investoru tiesību aizsardzības un maksātnespējas jautājumos.

Uzņēmējdarbības sākšanas jomā plāns paredz ieviest uzņēmumu reģistrēšanu Uzņēmumu reģistrā tikai tiešsaistē. Būvniecības procesa saskaņošanā plānots pabeigt būvniecības informācijas sistēmas (BIS) ieviešanu ekspluatācijā un nodrošināt visu ar būvniecības procesu saistīto dokumentu saskaņošanu un saņemšanu tikai caur BIS. Vienlaikus nākamajā periodā būtu nepieciešams izvērtēt būvkomersantu klasifikācijas ieviešanas iespēju. Patlaban šāds uzdevums plāna tekstā netiek iekļauts, ņemto vērā to, ka šajā periodā uzdevuma aktualitāte nav konstatēta.

Nekustāmā īpašuma reģistrācijā paredzēts uzlabot elektronisko paziņojumu sistēmu Zemesgrāmatā, kā arī atļaut nekustamā īpašuma reģistrēšanu bez notāra starpniecības komersantiem, kas lieto drošu e-parakstu.

Elektroenerģijas pieslēguma jomā paredzēts nodrošināt portāla «e-st» elektronisko dokumentu apriti un samazināt procesa termiņus. Grāmatvedībā un nodokļos iecerēts vienkāršot atskaites, kuras satur dublējošu informāciju, ko pieprasa Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Centrālā statistikas pārvalde. Tāpat paredzēts ieviest iespēju uzņēmējiem veikt nodokļu maksājumus tikai no viena konta un izvērtēt iespēju ieviest nulles birokrātijas modeļa ieviešanu uzņēmēju nodokļu maksājumos.

Plānā iecerēts arī pilnveidot VID konsultatīvo pakalpojumu darbību, nodrošinot profesionālu ne tikai vietējo, bet arī ārvalstu uzņēmumu apkalpošanu un saziņu angļu valodā. Papildus plānots turpināt darbu pie neatkarīgas mediācijas ieviešanas nodokļu strīdu risināšanai.

Investoru tiesību aizsardzībā plānots pārskatīt akciju opciju regulējumu, vienkāršot uzņēmumu reorganizācijas procesu, kā arī pārskatīt citus ar investoru tiesību aizsardzību saistītos jautājumus un uzlabot normatīvo regulējumu, ņemot vērā gan vietējo uzņēmumu, gan Ārvalstu investoru padomes Latvijā sniegtos problēmjautājumus.

E-pakalpojumu jomā plānots sakārtot portāla «www.latvija.lv» uzņēmējdarbības sadaļu, turpināt ieviest tiešsaistes e-pakalpojumus portālā «www.latvija.lv» un turpināt ieviest klusēšanas-piekrišanas principu valsts pārvaldes pakalpojumos.

Uzņēmējdarbības izbeigšanā iecerēts ieviest maksātnespējas procesa, tiesiskās aizsardzības procesa uzskaites rādītāju sistēmu, kas ļautu pilnvērtīgi analizēt situāciju un identificēt turpmāk risināmos jautājumus. EM piebilst, ka vērienīgas reformas ir plānotas līdz ar Maksātnespējas pamatnostādnēs iekļautajiem pasākumiem, vienlaikus Uzņēmējdarbības plānā iekļauto papildu pasākumu aktualitāte ir pamatojama gan ar nepieciešamību papildus nodrošināt procesa caurskatāmību un pārredzamību, gan arī ar lielāku uzticamības veidošanu no uzņēmēju viedokļa.

EM uzskata, ka, īstenojot visus Uzņēmējdarbības plānā noteiktos pasākumus noteiktos termiņos, ir iespējams nodrošināt valdības deklarācijā noteikto rādītāju izcilas uzņēmējdarbības vides nodrošināšanai un Nacionālais attīstības plāna 2014.-2020.gadam rādītāju - 13.vieta «Doing Business» 2020.gadā.

Uzņēmējdarbības vides pilnveidošanas pasākumu plāns tiek sagatavots kopš 1999.gada, lai nodrošinātu pievilcīgas uzņēmējdarbības vides radīšanu, kas balstīta uz sistēmiskām un pārdomātām reformām, un nodrošinātu ne tikai likumdošanas procesa caurskatāmību, vienkāršību un nedublēšanos, bet arī noteiktu tikai tādu normu ievērošanu, kas neapgrūtina uzņēmumu darbību no uzsākšanas līdz izbeigšanai, un veidotu tādus valsts pārvaldes pakalpojumus, kas būtu ērti lietojami un atbilstoši tirgus vajadzībai.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu