«Reverta» pērn Valsts kasei samaksājusi € 60 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Problemātisko aktīvu pārvaldītāja AS «Reverta» 2016.gadā Valsts kasei atmaksāja 60 miljonus eiro, kas ir par septiņiem miljoniem eiro vairāk nekā 2015.gadā.

No šīs summas 40 miljoni eiro novirzīti pamatsummas atmaksai, bet 20 miljoni eiro - procentu maksājumiem par valsts savulaik veikto ieguldījumu «Parex bankā», aģentūru LETA informēja «Revertas» komunikāciju un mārketinga vadītāja Marita Ozoliņa.

Pagājušā gada rezultātus būtiski uzlaboja vairāku lielu, sarežģītu projektu noslēgšana Latvijā un ārpus tās robežām, kuru izstrāde prasīja daudzu gadu neatlaidīga darba. Viens no zināmākajiem ir «airBaltic» centrālās biroja ēkas rekonstrukcijas, iznomāšanas un pārdošanas darījums, kura kopējā summa veidoja 6,2 miljonus eiro.

Kopš 2010.gada 1.augusta līdz 2016.gada 31.decembrim «Reverta» problemātisko aktīvu restrukturizācijas, vērtspapīru realizācijas un nekustamo īpašumu pārdošanas rezultātā atguvusi 735,7 miljonus eiro jeb 65% no atstātajiem aktīviem. Tiešie maksājumi Valsts kasei veido 426,4 miljonus eiro. «Reverta» vērš uzmanību, ka tā ir tikai viena daļa no saistībām un maksājumiem, kurus «Reverta» savlaicīgi un pilnā apmērā veikusi.

Līdz 2016.gada 31.decembrim valsts no «Reverta» dažādu maksājumu veidā saņēmusi vairāk nekā 670,6 miljonus. «Tas ir tiešām labs rādītājs, ja ņemam vērā, ka problemātiskos aktīvus saņēmām tādā stāvoklī un kvalitātē, kādus tos bija atstājuši bijušie bankas akcionāri. Nereti šo aktīvu reālā tirgus vērtība veidoja tikai 10% no izsniegto kredītu apjoma,» norāda «Revertas» valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava.

Deglava uzsver, ka jau 2010.gada vidū, sākot darbu pie valsts līdzekļu atgūšanas, bija skaidrs, ka «Reverta» nebūs peļņu nesošs uzņēmums. «Mēs apzinājāmies sagaidāmos zaudējumus, bet esam izdarījuši visu, cik no mums ir bijis atkarīgs, lai tos ievērojami mazinātu,» pārliecināta «Revertas» vadītāja.

Šogad turpinās darbs pie vēl atlikušo kredītu izstrādes un naudas līdzekļu atgūšanas, līdztekus sadarbībā ar konsultantu noris arī aktīvs darbs pie «Reverta» portfeļu pārdošanas. «Rvertas» uzdevums ir beigt uzņēmuma saimniecisko darbību līdz 2017.gada beigām.

«Reverta» savā darbības laikā lielāko aktīvu daļu jau ir izstrādājusi, tāpēc pašlaik uzņēmuma kopējais aktīvu portfelis ir mazāks par 70 miljoniem eiro. 2016.gada laikā «Reverta» aktīvi samazinājās par 79,8 miljoniem eiro jeb 55%, salīdzinot ar 2015.gada beigām.

Kā ziņots, «Reverta» ir savulaik valsts pārņemtās «Parex bankas» mantojums. Pēc «Parex bankas» sadalīšanas «Revertas» portfelī tika atstāti zemas kvalitātes aktīvi ar ilgstošām atmaksas grūtībām. Eiropas Komisijas apstiprinātais «Parex bankas» restrukturizācijas plāns paredz, ka «Revertas» darbība tiks izbeigta 2017.gada beigās. Līdz šī termiņa beigām «Revertai» jāpabeidz portfeļa izstrāde un uzņēmuma darbība.

Pērn jūnija vidū valdība atbalstīja «Revertas» kredītportfeļa un nekustamā īpašuma apakšportfeļu pārdošanu, vienlaikus turpinot aktīvu izstrādi.

Pērn decembrī Privatizācijas aģentūra informēja, ka saistībā ar «Revertas» pārdodamajiem portfeļiem uzrunāti 65 starptautiskie un reģionālie investori. Tika plānots, ka investoru piedāvājumu apkopojums jāsagatavo līdz šā gada marta beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu