VID atgādina par diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanas rezultātā radītās nodokļu pārmaksas atgūšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Lai atgūtu iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksu, kas izveidosies, piemērojot diferencēto neapliekamo minimumu, jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, vērš uzmanību Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Gada diferencētais neapliekamais minimums Latvijā ir ieviests kopš 2016.gada 1.janvāra, atgādina VID. Tas nozīmē, ka neapliekamais minimums ir atkarīgs no nodokļa maksātāja kopējā gada ienākumu apmēra.

Sākot ar 2016.gadu, katram nodokļa maksātājam tajā ienākuma gūšanas vietā, kura viņa algas nodokļa grāmatiņā ir atzīmēta kā galvenā, piemēro minimālo mēneša neapliekamo minimumu un ar katru nākamo gadu tas pakāpeniski samazināsies. Proti, 2016.gadā slieksnis ir 75 eiro, 2017.gadā - 60 eiro, 2018.gadā - 40 eiro, 2019.gadā - 20 eiro, bet 2020.gadā - nulle eiro.

Nosakot gada diferencētā neapliekamā minimuma apmēru, tiek ņemta vērā ne tikai alga, bet arī citi personas ienākumi, tajā skaitā ienākumi, kas apliekami ar samazinātu nodokļa likmi, izņemot tādi neapliekamie ienākumi kā, piemēram, saimnieciskās darbības ieņēmumi, par kuriem maksā patentmaksu, un ienākumi, par kuriem maksā mikrouzņēmumu nodokli.

Gada diferencēto neapliekamo minimumu aprēķina saskaņā ar īpašu formulu. Formulā ir iestrādāts princips - jo personas ienākumi ir mazāki, jo lielāka ir nodokļu atmaksas summa. Nodokļa maksātājam gada diferencēto neapliekamo minimumu aprēķina saskaņā ar formulu, kas noteikta Ministru kabineta (MK) 2016.gada 5.janvāra noteikumos Nr.1 «Noteikumi par neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai».

Jo lielāks ir nodokļa maksātāja gada apliekamo ienākumu apmērs, jo mazāku diferencēto neapliekamo minimumu piemēro. Piemēram, ja 2016.gadā nodokļa maksātāja gada apliekamo ienākumu kopējais apmērs ir mazāks vai vienāds ar 4560 eiro, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, piemēro maksimālo gada neapliekamo minimumu - 1200 eiro.

Ja 2016.gadā nodokļa maksātāja gada apliekamo ienākumu kopējais apmērs ir robežās no 4560 eiro līdz 12 000 eiro, palielinoties ienākumam, piemērojamais gada diferencētais neapliekamais minimums pakāpeniski samazinās. Bet gadījumā, ja 2016.gadā nodokļa maksātāja gada apliekamo ienākumu kopējais apmērs pārsniedz 12 000 eiro, piemēro tikai minimālo mēneša neapliekamo minimumu, proti, 75 eiro mēnesī jeb 900 eiro gadā.

VID vērš uzmanību, ka diferencēto neapliekamo minimumu nepiemēro par to periodu, kad persona saņem pensiju. Tādējādi strādājošam pensionāram piemēro pensionāra neapliekamo minimumu, kas ir 235 eiro mēnesī jeb 2820 eiro gadā, bet diferencēto neapliekamo minimumu nepiemēro. Ja pensija ir mazāka par 235 eiro mēnesī, tad, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, pensijai nepiemēroto neapliekamā minimuma daļu var piemērot darba algai un saņemt nodokļa atmaksu.

Gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksu, kas izveidosies, piemērojot diferencēto neapliekamo minimumu par 2016.gada ienākumiem, var iesniegt, sākot ar 2017.gada 1.martu, norāda VID pārstāvji. Gada ienākumu deklarācijas gan elektroniski, gan papīra veidā var iesniegt arī VID klientu apkalpošanas centros, kā arī valsts un pašvaldības vienotajos klientu apkalpošanas centros visā Latvijā.

Kā vēstīts, šogad ieviests diferencētais neapliekamais minimums, ko varēs atgūt, tikai iesniedzot ienākumu deklarāciju, kas iepriekš licis izteikt bažas par to, vai iedzīvotāji pilnvērtīgi izmantos šīs iespējas un nezaudēs šo naudu par labu valstij.

Finanšu ministrija iepriekš norādīja, ka fiskālā ietekme no diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanas 2016.gada 1.janvārī, ņemot vērā maksāšanas kārtību, 2017.gadā būs papildu 5,86 miljoni eiro - no tiem valsts budžetā 1,17 miljoni eiro, bet pašvaldību budžetā - 4,69 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu