Vienu firmu aizver, vietā atver citu! Darba meklētāji - viņus tinot ap pirkstu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Šajā gadā gan sabiedrībā, gan politiskā līmenī daudz ir runāts par to, kā Latvijā atgriezt tos, kuri izbraukuši labākas dzīves vai darba meklējumos. Skaidra atbilde tā arī nav gūta, un iespējams, ka nākamgad no mūsu valsts aizbrauks vēl vairāk cilvēku. Bet jāliek aiz auss, ka, lūkojot pēc lielās peļņas citās valstīs, ir jāuzmanās. Bez Tabu skatītāji ziņo par kādu darba sludinājumu, kurā solītais neatbilst realitātei.

«Vēlos ar jūsu starpniecību pabrīdināt cilvēkus par kādu darbā iekārtošanas aģentūru. Mēs par viņu pakalpojumu samaksājām 180 eiro. Aizbraucām, nonācām mazā Vācijas ciematā, neviens mūs nesagaidīja. Zvanot uz iedoto telefona numuru, atbildēja vīrietis, kurš runāja tikai krievu valodā. Dzīvošana bija baraku tipa ēkā, pārpildītās telpās. Graudu vietā saņēmām pelavas.»

Elizabetes ielas 103. nams Rīgā. Šurp dodamies meklēt kādu darbā iekārtošanas biroju, par kuru ziņo skatītājs. Kantora sludinājum ir par darbu Vāczemē. Darbs nepilsoņiem un pilsoņiem. Atalgojums 1620 eiro uz rokas. Tiešais darba devējs ir Vācijā, Hamburgā.

Tālāk seko apraksts, ka darbs ir siltās telpās vienā no kurjerpasta DPD noliktavām.

Dīvainā alga

Kamēr meklējam darbā iekārtošanas biroju, sazināmies ar kurjerpasta pārstāvniecību Latvijā. Tiem pirmkārt dīvains liekas piesolītais atalgojums. Par vakances izsludināšanu viņi neko nezina, pieļauj, ka ārzemju filiāle, iespējams, šādi meklē darbiniekus, Vācijas kolēģiem pados ziņu, bet pašreiz no plašākiem komentāriem atturas.

Neko nezinām, neko neteiksim!

Plāksne uz durvīm, kura ved uz darba piedāvātāju atrašanās vietu, vēsta, ka te ir Jobcenter. Par tās darbību internetā ir atrodamas sūdzības. Cita norāde ziņo, ka šeit atradīsiet Next employment firmu, par kuru ziņo skatītājs. Bet vēl citā vietā plakāts vēsta par kādu Next recruitment kompāniju.

Jāpiebilst, ka par teju visām publiskajā telpā ir atrodamas vienādas sūdzības. Divas no kompānijām saista viena un tā pati valdes locekle. Vienas darbība jau apturēta. Dodamies iekšā, bet telpā esošie ļaudis runāties nevēlas.

Slīcēja glābšana ir paša slīcēja rokās

Šādu darbā iekārtošanas firmu darbību uzrauga Nodarbinātības valsts aģentūra. Par konkrēto komersantu viņi runāt nedrīkst, bet dot vispārējus padomus gan.

Vita Zariņa, Nodarbinātības valsts aģentūras juriskonsulte: - Ir jāpārbauda visa pieejamā informācija par darbā iekārtošanas firmu. Mūsdienu laikmetā to izdarīt ir ļoti vienkārši, atsauksmes var atrast dažādos portālos. Ja rodas kaut mazākās šaubas, jāmet kauns pie malas un jāzvana pa tiešo uz kompāniju, kurā darbs tiek solīts.

Jāliek aiz auss, ka pašam darba meklētājam ir aktīvi jāinteresējas par piedāvāto darbu. Darbā iekārtošanās kantoris naudu drīkst prasīt tikai par nepieciešamo dokumentu sagatavošanu.

Ja ierodies potenciālajā darbavietā un saproti, ka tas neatbilst solītajam, jāsazinās ar tās valsts darba inspekciju. Ja saproti, ka tev liek dzīvot pārbāztā baraku tipa ēkā un par to prasa maksāt bargu naudu, – zvans policijai.

Riska jomas

Darbā iekārtotāji sadalāmi četros veidos – tie, kuri konsultē, palīdz iekārtoties darbā, personāla atlase un darbinieku nomas pakalpojumi. Tieši par pirmajiem diviem veidiem aģentūra šogad ir saņēmusi aptuveni 20 sūdzības.

Ja pret konkrēto komersantu ir pretenzijas, ir jāraksta iesniegums, lai būtu pamats sākt pārbaudes un pārliecināties, cik godīga prakse tiek piekopta.

Ja naudu neatdod, tā jāizsit

Starp citu, pērnā gada novembrī mūsu kolēģi no «Degpunkta» ir veidojuši stāstu par jau pieminēto SIA Jobcenter. Toreiz kāds vīrietis no darbā iekārtotājiem mēģināja atgūt kantorim iemaksātos 180 eiro, kas ir tāda pati summa kā mūsu iepriekšējā stāstā. Naudu viņš atguva pēc ilgas prasīšanas, mediju iesaistes un dūru vicināšanas.

Arī toreiz figurēja darba piedāvājums Vācijā, Hamburgā, tikai citā labi zināmā uzņēmumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu