Finanšu ministre: Ir iespējamas izmaiņas akcīzes nodoklī, ja būs skaidrs mērķis

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ir iespējamas izmaiņas akcīzes nodoklī, ja būs skaidrs mērķis šo iegūto līdzekļu izlietojumā, aģentūrai LETA atzina finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre norādīja, ka darbs pie jaunās nodokļu politikas izstrādes ir sācies un patlaban ir zināms uzņēmēju organizāciju viedoklis, tomēr ministrei vēl paredzētas tikšanās ar arodbiedrību un pašvaldību pārstāvjiem. «Uzzināsim visu iesaistīto pušu viedokļus, pēc tam liksim kopā bildi un rēķināsim,» piebilda Reizniece-Ozola.

Viņas ieskatā, vispirms ir jāsaprot, kādā veidā iespējams samazināt darbaspēka nodokļus. Tāpat jāizvērtē iespēja nodrošināt 0% likmi reinvetsētajai peļņai, kādas reformas iespējamas ar nekustamā īpašuma nodokli un pievienotās vērtības nodokli, kā arī jāsaprot kāds būs mazo uzņēmumu regulējums. Pēc finanšu ministres teiktā, šie ir svarīgākie jautājumi, kas attiecas uz jauno nodokļu politiku.

«Var, protams, diskutēt arī par izmaiņām akcīzes nodoklī, bet ar nosacījumu, kas tas veicinās ekonomiku. Redzam, ka kaimiņvalstis ceļ akcīzes nodokļus, un viņi gaida, kad mēs rīkosimies līdzīgi. Bet mums ir jāsaprot, ko ar šādu celšanu vēlamies pienākt. tas būtu iespējams, ja, piemēram, daļu no akcīzes nodokļa novirzītu veselībai vai ceļiem,» atzina Reizniece-Ozola.

Vaicāta, vai tiks pārskatīti pilnīgi visi nodokļi, vai tikai atsevišķi, ministre atzina, ka sākumā ir svarīgi vienoties par galvenajiem nodokļu virzieniem. «Ja ķeras klāt pilnīgi visiem nodokļiem, ir jābūt konkrētam mērķim, kas nebūtu - palielināt nodokļu ieņēmumus,» uzsvēra Reizniece-Ozola.

LETA jau rakstīja, ka Latvijas nodokļu sistēma ir fundamentāli jāmaina, decembra vidū notikušajā Finanšu ministrijas rīkotajā nodokļu maksātāju forumā uzsvēra OECD nodokļu eksperts Bērts Brīss.

OECD eksperts iesaka reformēt darbaspēka nodokļus, veicot izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodoklī (IIN) un tā progresivitātē. Viņš iesaka arī integrēt solidaritātes nodokli IIN. Tāpat ieteicams reformēt mikrouzņēmumu nodokli.

Savukārt Pasaules Banka (PB) Latvijas nodokļu politikas stratēģijā iesaka virzīties prom no darbaspēka, sevišķi fokusējoties uz nodokļu samazinājumu darbaspēkam ar zemiem ienākumiem.

PB iesaka Latvijai aplūkot nodokļu sistēmu kopumā, nevis katru nodokli atsevišķi, tāpat svarīgi cīnīties pret izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Analizējot akcīzes nodokli, PB eksperti secina, ka nav sevišķi daudz iespēju palielināt akcīzes nodokļa slogu. PB iesaka apsvērt akcīzes palielināšanu degvielai.

PB arī iesaka pārtraukt akcīzes nodokļa paaugstināšanu stiprajam alkoholam, turpretī akcīzes nodoklis jāpaaugstina tikai alum un vīnam. Ietiecams arī diferencēt akcīzes nodokli cigaretēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu