Pagarināta pieteikšanās par «Rail Baltica» dzelzceļa stacijas lidostā «Rīga» būvprojekta izstrādi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Eiropas platuma sliežu dzelzceļa līnijas «Rail Baltica» ieviesēja Latvijā SIA «Eiropas Dzelzceļa līnijas» pagarinājusi pieteikšanos konkursā, kurā meklē projektētāju ar lidostas «Rīga» staciju saistītās infrastruktūras un estakādes būvprojektam, liecina informācijas uzņēmuma mājaslapā.

Pieteikties konkursā var līdz nākamā gada 3.janvāra plkst.10. Iepriekšējais termiņš bija 13.decembra plkst.10, taču vairāki konkursa iespējamie kandidāti lūguši pieteikšanās laiku pagarināt.

Aģentūra LETA jau rakstīja prognozēta līgumcena konkursā ir 2,2 miljoni eiro. Paredzēta pilna būvprojekta izstrāde, kas ietver nepieciešamos izpētes darbus, būvprojekta minimālā sastāva izstrādi un saskaņošanu, būvatļaujas saņemšanu un tajā ietverto nosacījumu izpildi, tehnisko noteikumu saņemšanu, būvprojekta izstrādi un saskaņošanu atbildīgajās institūcijās un projekta autoruzraudzību. Plānotais līguma darbības laiks - 17 mēneši.

«Eiropas Dzelzceļa līniju» Attīstības un sadarbības departamenta direktors Agnis Driksna aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka konkurss notiks divās kārtās. Pirmā ir atlases kārta, kurā tiks noteikti pieci labākie pretendenti, savukārt otrajā kārtā atlikušie kandidāti jau saņems tehnisko specifikāciju un gatavos piedāvājumu.

Uzvarētājam konkursā vajadzētu būtu skaidram nākamā gada vidū. Kad būvprojekta izstrāde tuvosies beigām, paredzēts jau izsludināt iepirkumu par būvniecības darbiem, lai optimizētu laiku.

Savukārt «Eiropas Dzelzceļa līniju» Projekta ieviešanas departamenta direktors Kaspars Vingris pastāstīja, ka tehniski šis būs ļoti sarežģīts projekts. «Mēs runājam, no vienas puses, par lidostas staciju, no otras puses, par dzelzceļu, kas piebrauc pie lidostas. Ja skatāmies kartē, tad šis posms ir no vietas, kas šķērso Daugavu, iet gar Torņakalnu, un Zolitūdē jaunais dzelzceļš šķiras no esošā dzelzceļa, tālāk pāri Ulmaņa gatvei un ienāk lidostā. Visā posmā elementi, kas raksturo šo būvi, ir zemes plātnes un estakādes. Zemes plātnes ir tajās vietās, kur mēs ejam pa pļavu. Estakādes ir tajās vietās, kur ejam pāri citiem infrastruktūras objektiem, kā tas ir Ulmaņa gatvē, un arī cauri visai lidostai mēs ejam estakādē, kas nozīmē, ka zem tās ir brīvtelpa. Lidosta estakādes risinājumā spēj saglabāt savu funkcionalitāti,» klāstīja Vingris.

Viņš atzina, ka vilciena stacija lidostā Eiropā tiek atzīts par vienu no sarežģītākajiem risinājumiem no infrastruktūras salāgošanas viedokļa. Svarīgi, lai lidosta un dzelzceļa stacija būtu tādā attālumā, lai pasažieriem nebūtu nepieciešams papildu transports nokļūšanai starp abām vietām. Dzelzceļa staciju vienā līmenī (augstumā) paredzēts savienot ar lidostas paplašināto termināli, kuru plānots attīstīt līdz 2022.gadam.

Vingris skaidroja, ka viens no svarīgākajiem uzdevumiem būs nodrošināt lidostas funkcionalitāti arī būvdarbu laikā.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka Latvijā šāda tipa projekts vēl nekad nav ticis būvēts, tāpēc konkursā ir ļoti specifiskas prasības pretendentiem, kas tostarp saistītas ar pieredzi Eiropas standarta platuma dzelzceļa projektos. Visticamāk, atsevišķus paredzētos darbus varēs veikt vietējie uzņēmumi, bet būs arī uzdevumi, kuriem būs vajadzīgi ārvalstu eksperti.

Vingris pauda cerību, ka vietējie uzņēmēji sadarbosies ar ārvalstu ekspertiem, piedaloties konkursā kopā.

«Rail Baltica» būvniecība ir daļa no TEN-T tīkla ziemeļu-dienvidu transporta koridora attīstības, kas savienos Baltijas valstis ar Polijas un pārējās Eiropas Savienības dzelzceļa tīklu. Projekts ietver pamattrases būvniecību Latvijas teritorijā no Igaunijas-Latvijas robežas šķērsojuma Salacgrīvas novadā līdz Latvijas-Lietuvas robežas šķērsojumam Bauskas novadā, šķērsojot Daugavu pie Saulkalnes, cauri Rīgai, nodrošinot «Rail Baltica II» pieslēguma izbūvi starptautiskajai lidostai «Rīga», Daugavas labā un kreisā krasta ostas infrastruktūrai, kā arī citas saistītās infrastruktūras (kravu un pasažieru termināļi, apkopes punkts, depo u.c.) būvniecību.

Dzelzceļa līnija plānota kā elektrificēta divceļu līnija, kas paredzēta gan pasažieru, gan kravas vilcienu kombinētajai satiksmei. Rīgas pilsētā un starptautiskajā lidostā «Rīga» ir paredzēts izbūvēt starptautisko vilcienu pasažieru termināli, bet Salaspils novadā (Saulkalnē) - multimodālu kravu termināli. Dzelzceļa pamattrases garums ir aptuveni 260 kilometri. Projektētais dzelzceļa līnijas maksimālais ātrums ir 240 kilometri stundā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu